Egyéb

146 millió euró energiahatékonysági és megújuló beruházásokra

146 millió euró energiahatékonysági és megújuló beruházásokra

2010. 11. 11.

Gyürk András, a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportjának vezetője írásban leadott nyilatkozatában emlékeztetett arra, hogy a tavaly bemutatott uniós gazdaságélénkítési csomag keretében majdnem négy milliárd eurót különítettek el energetikai fejlesztésekre. A támogatási csomag azonban az energiabiztonsági szempontból leginkább veszélyeztetett közép- és kelet-európai régiót hanyagolta el, illetve kimaradtak belőle az energiahatékonysági fejlesztések is. Pedig épp az energiahatékonysági beruházások révén lehetett volna legkönnyebben elérni a csomag fő célját, a gyors és hatékony munkahelyteremtést.
 
A néppárti képviselő üdvözölte, hogy az új javaslat most ezekre a területekre fordítja a még fel nem használt finanszírozási keretet. A megújuló és energiahatékonysági beruházások ugyanis egyszerre növelik az ellátásbiztonságot és a versenyképességet, rövidtávon is rendkívül látványos eredményeket hoznak, földrajzilag diverzifikáltan teremtenek új munkahelyeket és hatékonyan dinamizálják a gazdasági szereplőket. Surján László, a 2010. évi uniós költségvetés jelentéstevője a módosítással kapcsolatban kiemelte: a Parlament Költségvetési Bizottsága is nagy többséggel támogatta a javaslatot. A néppárti politikus szerint a kifizetések felgyorsítása érdekében még 2010-ben kötelezettséget kellene vállalni az új projektek megvalósítására.
 
Gyürk András írásbeli nyilatkozatában arra is felhívta a figyelmet, hogy a javaslat egy jó irányba tett kis lépés, amely csak akkor nyer értelmet, ha a későbbi stratégiában is megfelelő szerepet kapnak az energiahatékonysági beruházások. "Örömünkre szolgált, hogy a Bizottság tegnap nyilvánosságra hozott Energia 2020 stratégiája is egy energiahatékony Európa megvalósítását nevezi meg az egyik legfőbb prioritásnak. Bizakodunk abban, hogy az energiahatékonyság irányába történő stratégiai elköteleződés a további források elosztásában is tükröződni fog" – fogalmazott Gyürk András delegációvezető.