Energetika

Zöldideológia helyett zöldenergiát – A geotermikus energia előmozdításához változást kell elérnünk Brüsszelben!

2024. 01. 19.

Az Európai Parlament (EP) a geotermikus energiáról szóló jelentést vitatta meg szerdai plenáris ülésén Strasbourgban. Gyürk András, a Fidesz EP-képviselője a vita során kiemelte: „A geotermikus energia egy kiszámítható, megfizethető, zöld energiaforrás. A Bizottság kudarca, hogy ma nincs európai szintű pénzügyi támogatási keretrendszere a geotermikus energiának. Zöldideológia helyett zöldenergiára van szükség, ezért változást kell elérnünk Brüsszelben.”

Brüsszel elhibázott szankciói és energiapolitikája miatt az európai gazdaság versenyképessége történelmi mélyponton van. „Egyértelmű, hogy a gazdasági növekedéshez új stratégiára és minél több, helyben, folyamatosan és olcsón rendelkezésre álló energiaforrásra van szükség. A geotermikus energia ilyen” – hangsúlyozta a fideszes politikus.

„A geotermikus energia egy kiszámítható, megfizethető, zöld energiaforrás. Kiforrott technológia, amely független az energiapiac ármozgásaitól. Magyarország vezető szereppel bír Európában a geotermikus energia területén. Hazánkban tavaly adták át az unió legnagyobb geotermikus fűtési rendszerét és már 12 városban használnak geotermikus energiát” – mutatott rá a magyar EP-képviselő.

„A Bizottság kudarca, hogy ma nincs európai szintű pénzügyi támogatási keretrendszere a geotermikus energiának. Zöldideológia helyett zöldenergiára van szükség, ezért változást kell elérnünk Brüsszelben” – fogalmazott Gyürk András.