Energetika

Veszélyes és káros az európai gázársapka

2023. 01. 25.

Az európai gázársapka negatívan hat a gázpiacok működésére, erősíti a spekulációt és alááshatja az uniós országokban a pénzügyi stabilitást. Erre a következtetésre jutott friss hatástanulmányában a párizsi székhelyű Európai Értékpapír-piaci Hatóság (ESMA). A megállapítás megegyezik a magyar kormány és a Fidesz által az első perctől képviselt állásponttal: a gázársapka káros és veszélyes intézkedés, amit nem lenne szabad bevezetni.

Arra figyelmeztet frissen megjelent hatástanulmányában az Európai Értékpapír-piaci Hatóság (ESMA), hogy a gázársapka miatt a kereskedők tömegesen elhagyhatják az európai piacokat. Emellett növekedhet a gázpiacon kívül bonyolított tranzakciók száma. Ez tovább csökkentheti a földgázpiacok átláthatóságát és teret ad a spekulációnak.

A hatástanulmány azt is hangsúlyozza, hogy a gázársapka semmilyen hatással nincs a földgázárak alakulására. Az is kiderül a tanulmányból, hogy az árcsökkenés legfőképpen a kedvező időjárásnak, a magas tárolói töltöttségnek és a polgárok áldozatvállalásának köszönhető. Ezzel az is egyértelművé vált, hogy a különféle brüsszeli ötletek alkalmatlannak bizonyultak az energiaárak mérséklésére.

A Hatóság megállapításai megerősítik a magyar kormány és a Fidesz álláspontját a gázársapkára vonatkozóan: veszélyes, káros és felesleges intézkedés, ami nem csökkenti az elszálló energiaárakat. Itt az idő, hogy Brüsszel levonja a megfelelő következtetéseket és ne vezesse be a gázársapkát.