Energetika

Veszélyes és káros a baloldal újabb támadása az atomenergia ellen

2023. 06. 13.

Az Európai Parlament Ipar, kutatás- és energiaügyi (ITRE) szakbizottsága tegnap délutáni ülésén megvitatta a nulla nettó kibocsátási célt szolgáló iparról szóló jogszabály tervezetét. Ennek keretében a baloldal kizárná a nukleáris energiát a támogatandó, ’tiszta’ technológiák közül. Ez egy újabb negatív diszkriminációs kísérlet az atomenergiával szemben, ami tovább mélyítené az energiaválságot és hátráltatná a klímavédelmet.

A jogszabály az energiaválság elleni küzdelmet és a klímavédelmet segítő, ’tiszta’ technológiák európai gyártási kapacitásának felfuttatását célozza. Az érintett technológiák esetében egyszerűsödni fognak a szabályozási és támogatási keretek. Továbbá a tervezet jobb piaci hozzáférést is teremthet a ’tiszta’ technológiák számára.

A baloldal ideológiai okokból ezeket a lehetőségeket megtagadná az európai nukleáris ipartól. A vita során bebizonyosodott: fő céljuk, hogy az atomenergiát kizárják a ’tiszta’ technológiák közül. Ideológiai okokból újra megpróbálják ellehetetleníteni a nukleáris energia alkalmazását és kiszorítani azt az európai energiapiacról.

„Az atomenergia tiszta, olcsó és biztonságos energiaforrás, ami nélkülözhetetlen Magyarország és Európa energiaellátásához. Ezért veszélyes ez a negatív diszkriminációs kísérlet. A baloldali zöldideológia példátlan energia- és inflációs válsághoz vezetett Európában. Ezért kell határozottan fellépni ezzel szemben, a csata folytatódik” – hangsúlyozta Gyürk András.