Energetika

Vegyes eredménnyel zárult az Ipari, Kutatási és Energiaügyi Szakbizottság szavazása

2017. 11. 29.

2017. november 28-án szavazást tartott az Európai Parlament Ipari, Kutatási és Energiaügyi Szakbizottsága két fontos jelentéstervezetről, a Tiszta Energiacsomag részeként.

A megújuló energiahasználatról szóló jelentés felelőse a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetségének spanyol képviselője, José Blanco López volt. Az előzetes tárgyalások során sikerült sok kérdésben kompromisszumot elérni, így például a kötelező nemzeti célszámok nem kerültek be a szövegbe. Azonban még így is sok ellentmondásos javaslat maradt a jelentéstervezetben. Végül a Néppárt megszavazta a jelentést azzal a kitétellel, hogy a plenáris szavazás során még jelentős javításokat próbál elérni.

A szakbizottsági szavazásra került második jelentés az energiahatékonysági direktíva felülvizsgálata volt, mely dokumentum felelőse szintén a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetségének egyik képviselője, a lengyel Adam Gierek volt. Az energiahatékonysági direktíváról szóló tárgyalások során jobban felszínre kerültek a pártok közötti eltérő álláspontok. Több fontos kérdéseben nem sikerült kompromisszumot találni, így a Néppárt nem támogatta a jelentést. Ennek ellenére a szociális-liberális-zöld koalíciónak megvolt a többsége, és a szakbizottsági szavazás során kis többséggel, de átment a jelentés. A szociális-liberális-zöld koalíciónak „köszönhetően” a jelentés például 2030-ra kötelező 40 %-os energiahatékonysági célszám EU-s szintű bevezetését célozza meg. Várhatóan jövő év elején kerül a plenáris elé a jelentés.