Egyéb

Valódi védelmet az energiafogyasztóknak!

Valódi védelmet az energiafogyasztóknak!

2008. 04. 07.

A képviselő felszólalásában kitért arra, hogy az uniós tagállamok az elmúlt években fontos célkitűzések mellett kötelezték el magukat az energiapolitika területén. Gyürk András kiemelte: a döntéshozók helyesen ismerték fel, hogy a piacnyitásra vonatkozó intézkedések nem hozhatják meg a kívánt eredményt megfelelő fogyasztóvédelmi garanciák nélkül. Ezen felismerés alapján a már elfogadott közösségi jogszabályokban számos, a fogyasztók jogaira vonatkozó rendelkezés is helyet kapott – tette hozzá. Gyürk András véleménye szerint a már korábban jóváhagyott uniós rendelkezések elviekben megfelelő alapot szolgáltatnak az erős fogyasztóvédelemhez, a rövidesen elfogadásra kerülő harmadik uniós energiacsomag pedig további előrelépést jelentene ezen a téren. A képviselő szerint ugyanakkor meg kell vizsgálni, hogy a szóban forgó jogszabályok hogyan érvényesülnek a mindennapokban.
 
A képviselő emlékeztetett arra, hogy Magyarországon a felemás módon végrehajtott energiapiaci liberalizáció úgy megy végbe, hogy legkisebb mértékben sem érvényesülnek az alapvető fogyasztóvédelmi szempontok. „Az állampolgároknak jelenleg nincs módjuk arra, hogy világos képet alkossanak a tarifákról, tájékozódjanak a szolgáltató-választás feltételeiről és az őket megillető jogokról. Ennek következtében jelentős kétkedés övezi az energetikai piacnyitást a fogyasztók körében” – hangsúlyozta a szakpolitikus. Gyürk András szerint a kérdés már csak azért is kiemelt figyelmet érdemel, mivel a megugró energiaárak jelentősen hozzájárulnak a szegénység kialakulásához. A fideszes politikus úgy vélekedik: kiemelt fontosságú, hogy ezen jogszabályok magyarországi gyakorlatba ültetése ne csupán egy szimpla jogi aktus, hanem a kiszolgáltatottságot érdemben csökkentő lépés legyen.  
 
A képviselő szerint fontos felhívni a figyelmet arra, hogy a magyar energiafogyasztók már ma is túlontúl nagy terhet viselnek az áramszámlák kiegyenlítésekor. Ez a háztartásokra és a hazai vállalatokra egyaránt igaz. A politikus meglátása szerint a magyar állam az elmúlt hónapokban úgy vonult ki az energiapiacról, hogy a fogyasztókat már nem védi, a verseny feltételeit viszont egyáltalán nem teremti meg. Gyürk András úgy látja: mivel az energiapiaci intézkedések sikerét elsősorban a fogyasztói elégedettség jegyében kell vizsgálnunk, ezért a fogyasztóvédelmi rendelkezések megerősítése és megfelelő végrehajtása elsődleges érdek.