Energetika

Uniós prioritás az energetikai projekteknek

Uniós prioritás az energetikai projekteknek

2014. 12. 17.

Gyürk András fideszes EP-képviselő felszólalásában kiemelte, hogy az európai gazdaságnak kétségkívül élénkítésre van szüksége, azonban a Jean-Claude Juncker által bemutatott terv jelenlegi formájában több hiányosságot tartalmaz. Egyrészt, nincs új forrás a beruházási csomagban, és az átcsoportosítás hatékonysága is bizonytalan. Másrészt, a rendelkezésre álló információk alapján nem alátámasztható a Bizottság által remélt multiplikatív hatás a piaci finanszírozású befektetések révén. "A csomag csak akkor eredményezhet növekedést, ha a kiválasztandó projektek minősége ezt szavatolni tudja" – hívta fel a figyelmet Gyürk András.
 
A magyar néppárti delegációvezető ezért hangsúlyozta: "A rendelkezésére álló források szűkössége miatt prioritást kell, hogy élvezzenek az energetikai projektek. Egyszer és mindenkorra meg kell oldani az európai ellátásbiztonság kérdését". Már a 2008-as Barroso-csomag is kiemelt hangsúlyt helyezett az energetikai infrastruktúrára, de a mai napig függőségről, összeköttetések hiányáról beszélünk; elsősorban a közép-kelet európai régió szenved a kiszolgáltatottságtól. Gyürk András felszólította az Európai Bizottságot, hogy a beruházási csomag megvalósítása során fordítson kiemelt figyelmet a hiányzó energetikai infrastruktúra beruházásokra.
 
Gyürk András meglátása szerint az európai állampolgárok és vállalkozások számára a biztonságos és megfizethető energiaellátást csak az egységes energiapiac kialakításán keresztül, a szűk keresztmetszetek felszámolásával lehetséges biztosítani. Hosszú távon a versenyképesebb energiaár tudja versenyképessé tenni Európát.