Egyéb

Uniós felügyeleti rendszer az energiapiaci visszaélések felderítésére

Uniós felügyeleti rendszer az energiapiaci visszaélések felderítésére

2011. 07. 12.

Az energia nagykereskedelmet eddig a nemzeti hatóságok tagállamonként ellenőrizték. Mivel a villamosenergia és a földgáz egy jelentős része tagállami határokat átlépve cserél gazdát, így a nemzeti szintű felügyelet nem biztosít elegendő információt a visszaélések kiszűréséhez. Gyürk András szerint ezt a szabályozási űrt tölti ki az új jogszabály, a megegyezés szerint ugyanis egy olyan uniós szintű felügyeleti rendszer kerül felállításra, amely lehetővé teszi nemcsak a belföldi, hanem a határokon átívelő gáz- és villamos energia kereskedelem hatékony ellenőrzését is.
 
Az elfogadott tervezet szerint a piaci szereplők a kereskedelmi ügyleteikről egyenesen az Energiaszabályozók Együttműködési Ügynökségének (ACER) jelentenek. Az ACER uniós piacfelügyeleti hatáskörrel fog rendelkezni és elérhetővé teszi a nemzeti hatóságok számára a beérkezett adatokat. A visszaélések kivizsgálása és az esetleges büntetések kiszabása azonban továbbra is a nemzeti hatóságok feladata marad. A Fidesz brüsszeli delegációvezetője szerint jelentős előrelépés a piaci átláthatóság szempontjából, hogy kizárólag a regisztrált kereskedők folytathatnak majd energiakereskedelmi tevékenységet azokban az országokban is, ahol jelenleg még semmilyen engedélyeztetési rendszer nem működik. Így egyértelműen lehet majd azonosítani, hogy ki a felelős az esetleges visszaélésekért.
 
A néppárti politikus szerint a visszaélések felderítése elengedhetetlen annak érdekében, hogy a fogyasztói árak alapjául szolgáló nagykereskedelmi árak  torzítás nélkül tükrözzék a piaci viszonyokat. Fontos továbbá, hogy a jogszabály hatálya alá tartoznak a hosszú távú szerződések is, amelyek Magyarország esetében a gázellátás jelentős részét biztosítják. Ezen túlmenően az ACER részletes információval fog rendelkezni az eddig még nem nyilvános kereskedelmi ügyletekről is.
 
Gyürk András üdvözölte a jelentéssel kapcsolatos gyors megállapodást, hiszen a fogyasztók és a piaci szereplők elemi érdeke, hogy növeljük a régiónkban még alacsony szinten lévő átláthatóságot az energiakereskedelem területén is. A néppárti frakció számára jelentős siker, hogy a végső megállapodás kivétel nélkül tükrözi a Fidesz delegációvezetője által benyújtott módosító javaslatokat. A jelentésről az Európai Parlament várhatóan szeptemberben fog szavazni.