Események

Újra együtt! – Tranzit Közéleti Évadnyitó és Gondolatexpó Tihanyban

2021. 09. 06.

A tihanyi Tranzit Közéleti Évadnyitó és Gondolatexpó felbecsülhetetlen jelentőségű volt, hiszen a világjárvány miatt az elmúlt időszakban számos esemény elmaradt, így a közéleti, kulturális programok is. A közel két év után visszatérő, 1500 résztvevővel zajló rendezvényen politikusok és véleményvezérek 35 beszélgetésen és előadáson vitatták meg a Magyarország jövőjével kapcsolatos legfontosabb kérdéseket.

A négynapos konferencia első estéjén Gyürk András Európai Parlamenti Képviselő, a Tranzit szervezőbizottságának tagja mondott köszöntőt a vendégeknek.

Péntek délelőtt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter előadásán kiemelte, hogy a magyar válságkezelés a világ élvonalához tartozik, ennek köszönhető, hogy a gazdaság teljesítménye mára meghaladta a válság előtti szintet.

Ezzel párhuzamosan Marco Rossi és Szöllősi György beszélgetésére ülhettek be az érdeklődők. Rossi beszélt többek között a dunaszerdahelyi emlékeiről, a Nélküled című dal kultikus énekléséről és arról is, hogy főként a szövetség és az ország iránti hűsége, lojalitása miatt utasított vissza minden csábító külföldi ajánlatot a sikeres Európa-bajnokság után.

A pénteki nap vitaszekciójában elsőként Kocsis Máté és Molnár Zsolt csapott össze. Szóba került az afganisztáni helyzet, a migráció és Karácsony Gergely vétója. Később Varga Judit és Schiffer András egyetértéssel és egyet-nem-értéssel vitáztak európai és magyar ügyekről, majd Gulyás Gergely és Hiller István ütköztette érveit a foglalkoztatás- és az atlétikai világbajnokság témájában.

Vitából szombaton sem volt hiány. Lánczi Tamás, Mráz Ágoston, Horn Gábor és Nagy Attila Tibor „Nyugaton a helyzet megváltozott. Új világ van születőben?” című panelbeszélgetéssel indították a napot. Dömötör Csaba és Ujhelyi István között csupán egy dologban volt egyetértés: az otthonteremtési programot meg kell őrizni. Később Márki-Zay Péter és Hollik István vitázott az ország jelenlegi helyzetéről és jövőjéről, illetve a 2022-es Országgyűlési választások tétjéről. Rétvári Bence Mesterházy Attilával csapott össze a szociál- és kereszténydemokrácia témában, ahol a felek között komoly vita alakult ki abban, hogy a mostani családtámogatások segítik-e a demográfiai problémák megoldását.

A sport iránt érdeklődőknek is kedveztek a szervezők, ugyanis Deutsch Tamás és Kubatov Gábor a magyar klubfoci jövőjéről beszélgetett, de Siklósi Gergely és Simicskó István is Tranzit vendége volt, akik a hazafias nevelésről, olimpiai élményekről, a sportszázadról és természetesen a magyar vívás történetéről is szót ejtettek.

Számos olyan beszélgetésen is lehetőség volt részt venni, melyek az emberek mindennapjairól szólt. Fürjes Balázs államtitkár például azt hangsúlyozta, hogy a jobboldal számára kiemelten fontos, hogy a fővárosi projektek során maradandó értéket teremtsen. Földi-Kovács Andrea az anyák helyzetéről és a női-férfi erőviszonyokról gondolkodott a résztvevőkkel. Böjte atya előadásában felhívta a figyelmet, hogy a szeretet és az összefogás az egyetlen hosszú távú megoldás Európa jövője szempontjából. Dr. Müller Cecília és Dr. Csató Gábor pedig többek között a védőoltás fontosságáról beszélt a hallgatóságnak.

Azok a résztvevők is színvonalas beszélgetésekre ülhettek be, akik Schmidt Máriát és Czopf Áront hallgatták a rendszerváltoztatás és posztkommunizmus témájában, vagy Demeter Szilárdot, L. Simon Lászlót és Ókovács Szilvesztert a magyar kultúra új útjairól. Skrabski Fruzsina, Gaudi-Nagy Tamás és Huth Gergely az őszödi beszéd 15. évforulója kapcsán beszélgettek, Orbán Balázs pedig bemutatta az MCC szerteágazó tevékenységeit. Németh Szilárd a magyar haderőfejlesztésről tartott előadást, míg Takács Szabolcsot és Benkő Leventét a magyar külkapcsolatok lehetőségeiről hallgathattuk. Békés Mártont a korszaképítés lehetőségeiről kérdeztük, Pécsi Rita pedig a gyermekeink jövőjét érintő veszélyekre hívta fel a figyelmet.

Jó volt újra találkozni és részt venni az eddigi legnépesebb Tranzit rendezvényen, a tihanyi Közéleti Évadnyitó és Gondolatexpón.

(forrás: tranzit.info.hu)