Digitalizáció

Újabb mérföldkő a digitális átmenethez vezető úton

2024. 02. 08.

Az Európai Parlament plenáris ülése megszavazta a tagállamok digitalizációs programjait összehangoló ún. Interoperábilis Európáról szóló jogszabálytervezetet. Gyürk András, a Fidesz európai parlamenti képviselője a szavazás kapcsán kiemelte: a közszolgáltatások biztonságos, átfogó digitalizációja Magyarország és az Unió stratégiai érdeke. Üdvözölte a jelentés elfogadását, mert ez egy fontos lépés a 2030-ra kitűzött digitális célok eléréséhez vezető úton.

„A közszolgáltatások biztonságos, átfogó digitalizációja Magyarország és az Unió stratégiai érdeke. Ez a folyamat ugyanakkor magában hordozza a kockázatot, hogy bonyolult és szerteágazó tagállami rendszerek alakulnak ki, melyek megnehezítik a lakosság számára az ügyintézést” – mutatott rá a képviselő. Ezért kiemelten fontos, hogy biztosítsuk a harmonikus, átlátható és a legjobb gyakorlat elvét követő online közszolgáltatásokat az egész Unió területén. Az e-ügyintézés csak egyszerű és kényelmes, mindenki számára hozzáférhető módon működhet igazán.

„A lakossági felhasználás mellett a digitális átjárhatóság alapvető feltétele az erős közös piacnak is” – tette hozzá Gyürk András.  A kontinens versenyképességének megőrzése szempontjából kulcsfontosságú, hogy felszámoljuk a felesleges bürokratikus terheket és egyszerűsítsük az adminisztratív eljárásokat Európa-szerte. „A startupok, valamint a kis-és középvállalkozások számára különösen fontos a stabil és kiszámítható jogi környezet, melyet a közszolgáltatások harmonizációjával teremtünk” – hangsúlyozta  a képviselő.