Telekommunikáció

Újabb lépés az olcsóbb, jobb minőségű roaming-szolgáltatás felé

2021. 10. 15.

Az Európai Parlament (EP) Ipar, kutatás- és energiaügyi szakbizottsága (ITRE) csütörtökön szavazott az Unión belüli nyilvános mobilhírközlő hálózatok közötti barangolásról (roaming) szóló rendelet átdolgozásáról. A Gyürk András, a Fidesz EP-képviselőjének támogatásával elfogadott álláspont kijelenti, hogy a roaminggal kapcsolatos szabályozás sikertörténet. Azonban több kisebb technikai módosításra is szükség van, melyek a roaming-szolgáltatás jobb minőségéhez és alacsonyabb árához vezethetnek. Tóth Edina, a Fidesz EP-képviselő kiemelte: a mai döntés kézzelfogható előnyökkel jár az európai fogyasztók számára. Fontos azonban a fogyasztói tudatosság további növelése a barangolás során használt szolgáltatásokkal kapcsolatban.

A 2017-ben hatályba lépő roaming-rendelet beváltotta a hozzá fűzött reményeket. A szabályozásnak köszönhetően az uniós roaming díjak megszűntek, és az elmúlt négy év során Európa-szerte mintegy 170 millió polgár élt már a többletköltségek nélküli roaming és az országhatárok átlépése során tapasztalható zökkenőmentes összeköttetés kínálta előnyökkel. A jelenlegi jogszabályi keret 2022. június 30-án hatályát veszti, ezért fontos annak megerősítése és kiegészítése.

Az ITRE-szakbizottság által elfogadott álláspont számos pozitív elemet tartalmaz. A dokumentum fő célja, hogy az emberek és a vállalkozások utazásaik során ugyanolyan minőségű mobilinternet- és telefonszolgáltatásokban részesüljenek, mint otthonukban. A szöveg felszólítja az Európai Bizottságot, hogy tegyen meg minden tőle telhetőt a roaming díjak eltörlése érdekében az EU-val szomszédos országok esetében is. Végül teljesülhet az az elvárás, hogy a polgárok külföldön is zökkenőmentesen és ingyenesen hozzáférhessenek a segélyhívó szolgáltatásokhoz.

Az új szabályozás tovább csökkentheti a szolgáltatás díját és fontos eszközt jelenthet a váratlanul magas költségek és számlák elkerüléséhez. Előbbit az EP a nagykereskedelmi ár-sapkák jelentős csökkentésével érné el, ami a szolgáltatók közötti verseny erősítését, ezáltal jobb árakat eredményezne az emberek és vállalkozások számára. Utóbbi esetben pedig az új szabályozás a szolgáltatókat elegendő tájékoztatás nyújtására kötelezné arról, hogy a roaming során milyen megnövekedett költségekkel járhat bizonyos értéknövelt szolgáltatások igénybevétele.

Tóth Edina EP-képviselő üdvözölte, hogy az új szabályok egyszerűsíthetik a segélyhívó szolgáltatásokhoz való hozzáférést – beleértve a fogyatékossággal élők hatékonyabb tájékoztatását az alternatív eszközökről –, valamint növelik a fogyasztók tudatosságát a barangolás során használt szolgáltatásokkal kapcsolatban. Ez újabb fontos lépés a digitális tartalmak egységes piacán meglévő akadályok lebontása felé, tette hozzá.