Energetika

Új korszak a magyar földgázellátásban – Megkezdte működését a horvátországi Krk LNG terminál

2021. 01. 04.

2021. január 4-én a horvátországi Krk LNG visszagázosító terminálban sikeresen lefejtésre került az első, közvetlenül nyugati piaci szereplőktől érkezett, cseppfolyósított gáz (LNG) szállítmány. Az ellátási útvonal megnyílásával új korszak kezdődik a magyar földgázellátásban. A Krk LNG terminál révén valódi forrás-és útvonaldiverzifikáció valósul meg Magyarország számára, mivel hazánk eddig nem elérhető földgázforrásokhoz is hozzáférhet.

A Tristar Ruby nevű tankerhajó 91 millió m3 gázegyenértékű LNG szállítmánnyal, 2021. január 1-jén érkezett meg a Krk LNG-terminálra. Ez az esemény a közép-európai régió számára stratégiai jelentőségű új földgázellátási útvonalnak számító létesítmény kereskedelmi üzembeállását jelentette. A beruházás révén Magyarország első ízben kerül közvetlen kereskedelmi összeköttetésbe a globalizálódó LNG piaccal és új piaci szereplőkkel.

A létesítmény kihasználásában Magyarország is jelentős szerepet vállal. Hazánk a Magyar Földgázkereskedő Zrt.  révén 2027-ig éves szinten egymilliárd köbméteres kapacitást foglalt le a horvátországi Krk LNG-terminálban. Ilyen módon a következő hét évben a magyar gázszükséglet mintegy tíz százaléka a globális cseppfolyósított gázpiacról kerül fedezésre.

A Krk LNG terminál kereskedelmi üzembe helyezése Magyarország és Horvátország közösen elért sikere. A projektet az Európai Bizottság is támogatta az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz keretében mintegy 100 millió euróval. Az új terminál egyszerre járul hozzá az ellátásbiztonság növeléséhez, illetve az importárak versenyképességének biztosításához, amivel a magyar rezsicsökkentés eredményeinek megvédését segíti.