Energetika

Tovább kell harcolni a rezsicsökkentés védelmében!

2018. 02. 21.

Az Európai Parlament Ipari, Kutatási és Energiaügyi Bizottságának 2018. február 21-i szavazásán a képviselők elfogadták a villamosenergia piac jövőjét meghatározó jogszabálycsomagot. A villamosenergia piaci rendelet és irányelv felülvizsgálata további lépés az Energiaunió, az egységes, fogyasztó-központú energiapiacok megvalósítása felé. Gyürk András, a magyar néppárti képviselőcsoport delegációvezetője, a szakbizottság tagja elmondta: „A tagállamok nem veszthetik el azon lehetőségüket, hogy a lakosság érdekében beavatkozzanak az energiaárak alakulásába”.

 A jelentéstevő javaslatának szigorúságához képest sikerült egy lényegesen megengedőbb szövegtervezetet kialakítani a szabályozott árak kivezetésére vonatkozóan – de a siker nem teljes. Még mindig időbeli korláthoz és egyéb feltételekhez kötött az árszabályozás fenntartása a háztartások körében, ezzel szűkítve a tagállamok hatáskörét a lakossági energiaárak féken tartásában.

 „Üdvözlöm a tervezett jogszabály szövegének alakulását, ugyanakkor bízom abban, hogy a Tanáccsal és az Európai Bizottsággal történő további egyeztetések során sikerül megfelelő keretekbe illeszteni az árszabályozást. Ez egy olyan kérdés, amiben nem tudunk engedni. A fogyasztók érdekeinek védelme az elsődleges feladatunk, és én úgy látom, hogy Magyarországnak szüksége van erre az energiapolitikai eszközre – tette hozzá Gyürk András.

A jelentés első tervezete radikális módon írta elő a szabályozott árak minél hamarabbi kivezetését, nagyon rövid átmeneti időszak lehetővé tételével. Többek között a Gyürk András által leadott módosító javaslatoknak köszönhetően a mostani, kompromisszumos verzió feltételekhez kötötten megengedi a szabályozott árak alkalmazását 10 év időtartamra. A tanácsi verzióban nem szerepel időkorlát, a cél az, hogy a későbbi tárgyalások során ez az álláspont érvényesüljön.

A néppárti EP-képviselő hozzátette: a jóváhagyott villamos energiapiaci rendeletben is vannak olyan témák – mint például a kapacitásmechanizmus bevezetésének lehetősége -, ahol a parlamenti álláspont nem tökéletes, de ebben az esetben is a tanácsi szövegre lehet majd támaszkodni a háromoldalú egyeztetések során. „Ha azonban nem lesz számunkra megfelelő a szöveg, akkor a végső szavazáson nem fogjuk tudni támogatni a javaslatot” – hívta fel a figyelmet Gyürk András.