Energetika

Tovább javul a gázellátás biztonsága Közép-Kelet-Európában

2017. 09. 13.

Szeptember 12-én az Európai Parlament plenáris ülése vitára bocsátotta és megszavazta a földgázellátás biztonsági rendelet első olvasatos megállapodását. „Az újonnan elfogadott rendelet tovább erősíti a régiós együttműködést és szolidaritást Kelet-Közép-Európában” – emelte ki hozzászólásában Gyürk András fideszes EP-képviselő.

A 2010-ben kiadott rendelet felülvizsgálata mostanra vált szükségessé az elmúlt évek tapasztalatainak következtében. Az előírások folyamatos javítására a gázkimaradás veszélyének megszüntetése érdekében van szükség, hogy 2006 és 2009 tele után többször ne fordulhasson elő, hogy európai állampolgárok nem tudnak fűteni otthonaikban.

Gyürk András néppárti képviselő felszólalásában megköszönte Jerzy Buzek jelentéstevő munkáját, aki az Európai Néppárt részéről volt felelős a dossziéért, és képviselte a Parlamentet a Bizottsággal és Tanáccsal folytatott tárgyalások során. Gyürk András rámutatott, hogy az eredeti bizottsági javaslat sok sebből vérzett; példa erre a kötelező régiós lista, a jelentéskötelezettség kapcsán a kettős mérce vagy a nem jól definiált szolidaritási akciók. Mindezen pontokban jelentős javulást mutat az első olvasatos megállapodás: tehát az előre rögzített régiós csoportok helyett a kockázatok mentén kerülnek kialakításra a régiók; a jelentéskötelezettségi határt illetően elért kompromisszumos számnak (28%) köszönhetően megszűnt annak látszata, hogy bármilyen különbség lenne a régi és új tagállamok között; szolidaritási akciók tekintetében pedig sokkal részletesebb leírást találunk arról, hogy milyen feltételek teljesülése esetén, a tagállamoknak hogyan kell kisegítenie egymást.

„Az európai földgázellátás biztonságának garantálása egy olyan téma, amivel folyamatosan foglalkoznunk kell” – hangsúlyozta a néppárti magyar delegáció vezetője. Az újabb és újabb tapasztalatok birtokában az ellátásbiztonsági rendelet felülvizsgálata állandó feladat.