Klímapolitika

Történelmi jelentőségű megállapodást kötöttek az uniós tagállamok állam- és kormányfői

2020. 07. 23.

Az Európai Tanácsban született megállapodásról folytatott vitát az Európai Parlament plenáris ülése. Gyürk András fideszes EP-képviselő a vita során hozzászólásában hangsúlyozta: az Unió történetének leginkább klímabarát költségvetése került elfogadásra.

Gyürk András jelezte, hogy az Európai Tanács által elfogadott többéves pénzügyi keret és a „Következő Generáció EU” helyreállítási alap révén a következő hét évben a tagállamok több mint 500 milliárd eurót fognak fordítani a 2050-es klímasemlegességi cél elérésére. „Az egyezség jelentős mértékben hozzájárul a Zöld Megállapodásban megfogalmazott célok teljesítéséhez, egyúttal ez a világ első „zöld” válságkezelési csomagja” – mutatott rá a fideszes képviselő.

„Szintén pozitív lépés, hogy a 2030-ra és 2050-re vonatkozó üvegházhatású gáz kibocsátás csökkentési célok teljesítéséhez a tagállamok jelentős mennyiségű forráshoz juthatnak. Ilyen módon lehetővé válik, hogy a tagállamok energiamixeiket a zöld átmenet elősegítésére, gazdaságilag és társadalmilag fenntartható módon alakítsák ki” – emelte ki a néppárti politikus.

A klímavédelmi ambíciók teljesítése és a pénzügyi eszközök hatékony felhasználása érdekében az egyezség gyors életbe lépésére van szükség. „Elfogadhatatlan az Európai Parlament többségének álláspontja, amely élesen támadja, elutasítja az Európai Tanácsban született történelmi megállapodást. A súlyosan felelőtlen parlamenti eljárás értékes hónapokkal késlelteti a szükséges programok és hatástanulmányok kidolgozását és veszélybe sodorja az Európai Zöld Megállapodás megvalósítását – hívta fel a figyelmet Gyürk András.