Iparügyek

Több lehetőséget, kevesebb bürokráciát a kis- és középvállalkozásoknak

2021. 06. 08.

Gyürk András és Győri Enikő közös sajtóközleménye

Az Európai Parlament plenáris ülése megvitatta a kis- és középvállalkozások helyzetét az Európai Unióban. Gyürk András fideszes EP-képviselő a vita kapcsán hangsúlyozta: a kkv-k, illetve a családi- és egyéni vállalkozók túlélése az európai gazdaság működésének záloga.

Hozzászólásában Gyürk András jelezte, hogy a bürokráciacsökkentés elengedhetetlen összetevője a kis- és középvállalkozások hatékony támogatásának. „Örömteli, hogy az Európai Bizottság is felismerte a kkv-kra nehezedő bürokratikus terhek csökkentésének fontosságát. A jelenlegi helyzetben különösen felelőtlen magatartás lenne az európai baloldal ideológiai elvárásaival terhelni a kkv-kat. Ezért a Bizottság e téren tett erőfeszítései üdvözlendők„ – hívta fel a figyelmet a fideszes képviselő.

Az Európai Bizottságnak meg kell adnia a fontosságukhoz és szerepükhöz méltó többletforrásokat és lehetőségeket a kis- és középvállalkozásoknak. „Érthetetlen, hogy másfél évvel hivatalba lépését követően a Bizottság képtelen volt az uniós kkv-követ feladat- és hatáskörének kialakítására. E hiányosság pótlása nem elégséges, de szükséges lépés a kkv-k véleményének megfelelő mértékű figyelembevételéhez a szakpolitikai döntések során” – emelte ki Gyürk András. Győri Enikő plenáris felszólalásában örömét fejezte ki, hogy a kkv-k fontosságában egyetértés van.

Ennek megfelelően több konkrét lépést sürgetett a támogatásukra_:_ „Először is szükséges, hogy a jogszabályok kkv-tesztje működjön végre a gyakorlatban„, tehát minden jogalkotási javaslatnál vegyék figyelembe azok kkv-kra gyakorolt hatásait. „Másodszor, hogy a Bizottság frissítse a tavaly márciusi kkv-stratégiát a COVID-válság hatásaira tekintettel. Harmadszor, a Bizottság és a tagállamok tegyenek meg mindent azért, hogy a nemzeti helyreállítási tervekben a kkv-k prioritást kapjanak. A Bizottság adjon szabad kezet a tagállamoknak, hogy azok minél hatékonyabban segíthessék uniós forrásokkal a kkv-k talpraállását” – hangsúlyozta a képviselő.

Végezetül Győri Enikő emlékeztetett Ursula von der Leyen adminisztratív terhek csökkentésére tett ígéretére: „Mikor látunk már valamit abból, hogy egy új szabály létrehozásával legalább egy régi eltűnik. Én ehelyett inkább azt látom, a Bizottság és a baloldal tovább akarja növelni a vállalkozások terheit, legyen szó adóról vagy fenntarthatóságról. Ehelyett a versenyképesség ösztönzésére kellene figyelni, különben az EU véglegesen lemarad a versenytársaival szemben„ – zárta felszólalását a magyar képviselő.