Energetika

Szmogriadó helyett tiszta energia

2017. 01. 25.

A január 25-i szakbizottsági ülésen Maroš Šefčovič alelnök bemutatta az Bizottság Tiszta Energia csomagjának célkitűzéseit, valamint beszámolt az éves Energiauniós jelentés irányvonalairól.

A november végén bemutatott Tiszta Energia Csomag nyolc jogalkotási, és három nem jogalkotási dossziéból áll, melyet a Parlament a januári strasbourgi plenáris ülés során szétosztott a szakbizottságok között. A csomag alapvetően három célkitűzésen alapszik. Elsősorban az energiahatékonyság növelésén, a környezet tisztán tartása érdekében, hiszen a megtakarított energia a legtisztább energia. Másodsorban a megújuló energiák növelésén, harmadszor pedig az energiaárak csökkentésén, melynek nyertesei a fogyasztók lehetnek.

Az Energiaunió éves jelentését február 1-én, az Európai Parlament brüsszeli plenáris ülésén mutatja majd be Šefčovič alelnök a képviselőknek. A 2015-ös novemberi elfogadása óta, második alkalommal kerül majd sor az Energiaunió helyzetének éves összefoglalására. Az alelnök beszámolójában kitért arra is, hogy a  2017-es év már a végrehajtás éve lesz, ami kiterjed majd a közlekedésre is. A tervek szerint a Bizottság idén és jövőre még két új csomaggal fog előállni, melyek az alacsony szén-dioxid kibocsátású közlekedés felé tesznek majd nagy lépést. Az Energiaunió ugyanis nem csak az energetikáról és a klímaváltozásról szól, a cél az európai gazdaság modernizálása a dekarbonizáció által.