Egyéb

Szigorítás a tengeri olaj- és gáztermelés területén

Szigorítás a tengeri olaj- és gáztermelés területén

2011. 09. 29.

Az amerikai olajfúró torony katasztrófa hatására Európa is szigorítani és egységesíteni kívánja a tengeri olaj- és gáztermelés biztonsági előírásait. A kitermelés zavartalan és biztonságos működésének szavatolása az európai vizeken is ellátásbiztonsági prioritás. Az északi-tengeri lelőhely biztosítja ugyanis az európai kőolaj-és földgáztermelés oroszlánrészét.
 
A néppárti politikus szerint elengedhetetlen, hogy a harmadik országokat proaktívan bevonjuk a biztonsági előírások szigorításába. Mivel az északi-tengeri lelőhelyek jelentős hányadát unión kívüli tagállamok kontrollálják, csak így érhetünk el megnyugtató megoldást.
 
A képviselő szerint hisztérikus reakciók helyett inkább higgadt cselekvésre van szükség: a felelősségi körök egyértelmű meghatározására és megfelelő megelőző intézkedések betartatására. Az európai vizeken történő szénhidrogén termelés betiltása azonban felesleges túlreagálása lenne a történteknek.
 
A delegációvezető jó irányba mutató kezdeményezésnek tartja, hogy a károk utólagos kezelése helyett a megelőzésre kerüljön a hangsúly. Az engedélyeztetési eljárás szigorítása, a licenszkiadási feltételek egységesítése, a független auditok kötelezővé tétele és az alkalmazottak képzése egytől egyik hozzájárul egy esetleges baleset megelőzéséhez.
 
Gyürk írásbeli nyilatkozatában hangsúlyozta: "támogatom az alapelvet, hogy a termelő vállalatok vállaljanak felelősséget az általuk okozott károkért. Csak a pénzügyi felelősségvállalás ösztönzi megfelelően a piaci szereplőket a megelőző intézkedések betartására és a legmagasabb fokú biztonság szavatolására".