Egyéb

Sürgető lépések a gázfüggés mérséklésére

Sürgető lépések a gázfüggés mérséklésére

2009. 01. 08.

A hazánkba érkező gázimport leállása szomorú emlékeztetője a magyar kormány tanácstalanságának és sodródásának az energiapolitika terén. Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy a Gyurcsány-kabinet több éves semmittevés után csak akkor döbben rá a helyzet súlyosságára, amikor már ég a ház, azaz elzárják a gázcsapot.  
 
Kiszolgáltatottságunk csökkentése érdekében három feladatra kell összpontosítanunk. Egyrészt mindent meg kell tennünk az alternatív gázszállítási útvonalak kiépítése érdekében. Ennek egyik legfontosabb eleme a Nabucco gázvezeték megépítése. Az alternatív ellátási források között jelentős szerepet játszhat a mindinkább versenyképes cseppfolyós gáz is.
 
Másodsorban, meg kell erősíteni az uniós szolidaritási mechanizmusokat. Ennek egyik eszköze lehet a közép- és délkelet-európai gázhálózatok összekötése. Az említett fejlesztés révén a térség országai könnyebben tudnának egymás segítségére sietni a mostanihoz hasonló válságok esetén. Az energetikai összefogás új lendületet adhat a különböző okokból meggyengült visegrádi együttműködésnek is.
 
Végül, de nem utolsó sorban, kulcsfontosságúnak tartjuk az energiahatékonyság javítását. Magyarország ugyanis pazarló módon használja fel a rendelkezésére álló gázt. A lakóépületek korszerűsítése különösen nagy lehetőségeket rejt magában. Éppen ezért mihamarabb meg kell növelni a Nemzeti Energiatakarékossági Program erre a célra elkülönített forrásait.
 
A fenti lépések mellett elengedhetetlen, hogy hazánk jó kapcsolatokat ápoljon Oroszországgal – a kölcsönösség elve alapján. Az állami tulajdonban lévő Gazprom ugyanis még jó ideig megkerülhetetlen szereplője lesz a hazai ellátásnak.