Rendezvények

Olyan embereket küldjünk Brüsszelbe, akik kiállnak mellettünk!

Olyan embereket küldjünk Brüsszelbe, akik kiállnak mellettünk!

2024. május 20.

Helyszín:

Idő: 2024. május 20. |

Szavazzunk a nemzeti alapokon álló, európai hagyományokon alapuló, európai középre, a Fidesz és a kereszténydemokraták szövetségére – buzdította hallgatóságát Orbán Viktor.

Európai parlamenti választásra készülünk, ez a hétfői nap az első igazi kampánynap – mondta a miniszterelnök Dabason a főtéren összegyűlt hallgatósága előtt. Azt tapasztalom a saját támogatóink között is, hogy nem mindenki látja pontosan az összefüggést a saját életünk és az európai választás között – indokolta, hogy miért szükséges a kampány.

Ennek kapcsán hangsúlyozta, hogy „a magyarok hajlamosak azt gondolni: Brüsszel túlságosan messze van, úgysem ott dőlnek el a dolgok, hanem itthon”. „Ebben sok igazság van, mert a dolgok valóban itt dőlnek el, ott azonban meg tudják azokat akasztani” – mutatott rá.

Egyáltalán nem mindegy, hogy kiket fogunk küldeni Brüsszelbe – emelte ki, megjegyezve, hogy az EP-képviselők képességén, felkészültségén, gondolkodásmódján és lelki alkatán múlik az, hogy olyan emberek lesznek ott, akik kiállnak értünk vagy olyanok, akik inkább mellőzik a magyarokat, „esetenként el is árulnak bennünket”. „Ne küldjünk ilyen embereket Brüsszelbe, csak olyanokat, akik kiállnak mellettünk” – szólított fel a kormányfő.

Van néhány dolog, amiért meg kell harcolnunk – utalt Orbán Viktor többek közt a magyar föld védelmére. Ennek kapcsán kifejtette, hogy a hazai földtörvény azt a célt szolgálja, hogy a termőföld magyar kézben maradjon, de úgy, hogy közben tiszteletben tartjuk az uniós szabályokat. „Vékony ösvény, de van ilyen ösvény, ezen jár a mi földtörvényünk” – jegyezte meg.

Szavai szerint meg kell védeni a rezsicsökkentést is, „mert Brüsszelben nem nézik jó szemmel, hogy állami eszközökkel radikálisan, lépésről lépésre csökkentjük a rezsiköltségeket”. „Nem bennünket kellene visszafogni, hanem egész Európának kellene a radikális energiaár-csökkentés ösvényére lépni” – szögezte le. A miniszterelnök úgy vélekedett, a drága energiaárak jelentős versenyhátrányt jelentenek Európának az Egyesült Államokkal és Ázsiával szemben.

Az európai választás túl azon, hogy politikai kérdés, „húsbavágó családi kérdés is” – húzta alá Orbán Viktor. Ezért arra kért mindenkit, hogy ne csak azért szavazzon, mert gondol valamit az európai ügyekről, hanem azért is, mert „érti és tudja, hogy ennek a döntésnek közvetlen hatása lesz a mi magyarországi munkánkra, sikereinkre”.

A jobb- és baloldali szélsőségekről szólva a kormányfő kifejtette: vannak ma olyan szélsőséges gondolatok a közéletben, amelyek kifejezetten veszélyesek Magyarországra nézve. Hangsúlyozta, hogy az egyik szélsőség szerint „Magyarország ezeréves államiságát be kell fejezni, és helyette hozzunk létre egy európai egyesült államokat”. „Mi, a Fidesz és a kereszténydemokraták szövetsége határozottan ellenezzük a magyar államiság és szuverenitás feladását” – jelezte.

Ezzel párhuzamosan vannak erők, melyek azt mondják: lépjünk ki az Európai Unióból – utalt a Jobbikra. „Én ellenzem ezt a gondolatot, mert ha mérleget vonunk egyértelmű, hogy gazdasági értelemben Magyarország jóval többet nyert, mint amennyit veszít a tagságon” – emelte ki. Aki a kilépés mellett érvel, az a magyar nemzeti érdekekkel szemben érvel – szögezte le. „Sem a meghunyászkodás, sem pedig fejjel menni a falnak” – összegezte az elmondottakat a miniszterelnök.

Szavazzunk a nemzeti alapokon álló, európai hagyományokon alapuló, európai középre, a Fidesz és a kereszténydemokraták szövetségére – buzdította dabasi hallgatóságát Orbán Viktor.

Végül a jövőt érintve a miniszterelnök úgy fogalmazott: Magyarország nagy korszak előtt áll. Ha jól használjuk ki az előttünk álló négy évet, akkor ez az időszak úgy vonulhat be a magyar gazdaságtörténetbe, mint egy felívelő szakasza hazánknak – tette hozzá.
 

„Kétharmadunk van, világos programunk van, a munkánkat megkezdtük, aminek Önök a folytatására szavaztak, az uniós forrásokat jól tudjuk beilleszteni a gazdaságunkba, a nemzeti bankkal jó a kormány együttműködése” – sorolta.

Egy komoly, munkahelyeket teremteni képes, életszínvonalat javító, családokat pártfogoló gazdaságpolitikánk lesz a következő négy évben, ami látványos eredményeket hozhat majd – foglalta össze hazánk kilátásait a miniszterelnök.

(fidesz.hu)