Energetika

Nemet mondunk Brüsszel újabb rezsiáremelési javaslatára!

2023. 05. 09.

Az Európai Parlament (EP) ma szavazott az energiaszektor metánkibocsátásának csökkentéséről szóló javaslatairól. Tóth Edina és Gyürk András fideszes EP-képviselők szerint a metánszivárgások mérséklésének fontossága vitán felül áll, azonban az EP javaslata éppen ennek hatékony megvalósítását lehetetlenítené el: a javaslatok veszélyeztetik az energiaellátás biztonságát, rezsiáremelést jelentenek, és növelik a vállalkozások bürokratikus terheit. Az energiaár-robbanásában megkerülhetetlen az EU elhibázott energia- és klímapolitikájának szerepe, s ez a javaslat csak tovább rontja a helyzetet.

Tóth Edina a tegnap esti vitában hangsúlyozta: a metánkibocsátás csökkentését célzó uniós rendelkezések fontosak, ugyanakkor az előttünk fekvő javaslatok – különösen a brüsszeli szankciók okozta energiaválságban és a háborús inflációs környezetben – nem veszik figyelembe a tagállami sajátosságokat. „A baloldal által erőltetett csökkentési és mérési intézkedések túlzottan bürokratikusak és jelentős pénzügyi terheket okozhatnak a vállalatoknak és ebből következően az európai családoknak is”. A fideszes EP-képviselő szerint ezek az átgondolatlan intézkedések nem segítik, hanem hátráltatják a metáncsökkentési célokat! „A Parlament felelőtlen és abszurd ötletével veszélyezteti az energiaellátás biztonságát, rezsiáremelést okozna,  s ezzel európai munkahelyek ezreit is veszélyezteti” – tette hozzá.

Gyürk András szerint a rosszul megalkotott szankciók és az elhibázott brüsszeli energiapolitika miatt a családoknak és a vállalkozásoknak soha nem látott energiaárakkal kell szembesülnie. Azonban a szükséges segítség helyett Brüsszel és a baloldal csak újabb szankciókban és átgondolatlan intézkedésekben gondolkozik. „Az európai energiaszektor a globális metánkibocsátás mintegy 1%-át adja. Ezért a valódi klímavédelemhez az abszurd és kioktató javaslatok helyett  széleskörű, kölcsönös tiszteleten alapuló nemzetközi összefogásra van szükség.  Fel kell tárni és meg kell szüntetni a metánszivárgásokat, de ez csak együttes erővel, közösen  sikerülhet” –  húzta alá a Fidesz EP-képviselője.