Iparügyek

Nem haladhatunk tovább az európai ipar lerombolása felé vezető úton!

2023. 10. 18.

Az Európai Parlament a Stratégiai Technológiák Európai Platformjának (STEP) létrehozásáról szóló jelentést vitatta meg hétfői plenáris ülésén Strasbourgban. Brüsszel elhibázott iparstratégiája és felelőtlen költségvetési politikája miatt kialakult gazdasági válsághelyzet megoldásához az új eszköz nem járul hozzá, ezért képviselőcsoportunk nem támogatja a kezdeményezést.

Gyürk András, a Fidesz európai parlamenti képviselője, a vita során kijelentette, hogy az európai gazdaság súlyos válságban van. „Az ipari termelés 5 százalékkal esett egy év alatt, a versenyképesség romokban, az előrejelzések stagnálással vagy recesszióval számolnak. A kialakult helyzetért a felelősség elsősorban az Európai Bizottságot terheli. Amit most látunk, az annak a brüsszeli iparpolitikának az eredménye, ami a szankciókra, az irreális zöld célokra és a bürokrácia növelésére épít” – húzta alá a fideszes politikus. Gyürk András hangsúlyozta: „Ez a pénzügyi eszköz arra tesz kísérletet, hogy ezen az elhibázott úton haladjunk tovább. A válság valódi megoldásához mindenekelőtt változásra lesz szükség Brüsszelben. Reméljük, hogy legkésőbb jövő júniusban ez is bekövetkezik.”

Deli Andor a vita kapcsán hozzátette: „Mára egyértelművé vált, hogy az uniós költségvetés állapota nagyon aggasztó. A fizetőképesség fenntartásához a Bizottság újabb befizetéseket kér a tagállamoktól, miközben a magyarok pénzét politikai nyomásgyakorlás okán visszatartják. A Bizottságnak vissza kell térnie a kölcsönös tisztelet politikájához annak érdekében, hogy az uniós költségvetés vonatkozásában megoldás szülessen az elkövetkező hetek tárgyalásai folyamán.”