Iparügyek

Nem engedjük, hogy Brüsszel cserben hagyja a kis- és középvállalkozásokat

2023. 07. 13.

Az Európai Parlament (EP) mai plenáris ülésén megvitatta az európai kis- és középvállalkozások (kkv-k) helyzetét. Győri Enikő plenáris felszólalásában leszögezte: “A 85 millió embert foglalkoztató európai kkv-szektor soha nem látott nehézségekkel néz szembe, amit Brüsszel is elismer, de mégsem tesz semmit ellene. Sőt, a valós segítség helyett adminisztratív terhek sokaságát varrja a kkv-k nyakába, aminek eredményeként már termelni is alig marad idejük”. A vita kapcsán Gyürk András, a Fidesz EP-képviselője kijelentette: a Bizottság kkv-politikája megbukott.  A szankciókon, az elszálló energiaárakon és a bürokratikus terhek növelésén kívül Brüsszel semmit sem tud a vállalkozásoknak ajánlani.

Győri Enikő felszólította a Bizottságot, hogy álljon végre elő a kkv-k működését könnyítő csomaggal, amelyre 2022 óta várunk. Továbbá emlékeztetett: a korábban már megígért „gondolkozz először kicsiben”, vagy a „minden új szabály bevezetése esetén egy régit kivezetünk” elvet a Bizottságnak el kell kezdenie a gyakorlatban is alkalmazni, annak érdekében, hogy a jogalkotási folyamat során végre helyzetbe hozza a kkv-kat. “Erős európai kkv szektor nélkül ugyanis nincs európai gazdaság, nincs európai versenyképesség és nincs európai jólét sem” – hívta fel a figyelmet Győri Enikő.

Gyürk András szerint a Bizottság sorsukra hagyta a vállalkozásokat. „A kisvállalkozók a koronavírus-járvány és az energiaválság során segítségre egyáltalán nem, viszont megfizethetetlen rezsiszámlákra, magatartási kódexekre és kioktatásra számíthattak Brüsszeltől. A Bizottság elnöke pedig cinikusan Moszkvába javasolta küldeni a számláikat. Kevesebb, mint egy év van hátra az EP-választásokig, ekkor kisvállalkozók millióinak nyílik majd lehetősége véleményt mondani Brüsszel kkv-kkal kapcsolatban nyújtott teljesítményéről is” – hangsúlyozta a Fidesz EP-képviselője.