Energetika

Nem engedjük, hogy a baloldal ellehetetlenítse az épületfelújítási programokat!

2023. 02. 09.

Az Európai Parlament Ipar, kutatás- és energiaügyi (ITRE) szakbizottsága ma szavazott az épületenergetikai irányelvvel kapcsolatos állásfoglalásáról. Egyértelművé vált, hogy a brüsszeli korrupciós botrányban nyakig benne lévő baloldal bürokratikus terheket növelő, felelőtlen javaslatokkal akadályozná az épületkorszerűsítési programok végrehajtását. Ezzel szemben az épületfelújítási tervek sikeres megvalósításához az uniós források elérhetővé tételére, bürokráciacsökkentésre és felelős tervezésre van szükség.

Az épületek energetikai korszerűsítése kulcsfontossággal bír a rezsiszámlák alacsonyan tartását, az energiafüggetlenség megteremtését, valamint a klímavédelmet illetően. Ezért a nemzeti épületfelújítási programok gyors és hatékony megvalósítására van szükség. Különösen a mostani helyzetben katasztrofális hiba több bürokráciát és felelőtlen célokat javasolni.

A brüsszeli korrupciós botrányban súlyosan érintett baloldal azonban éppen ezt teszi. 2028-tól csak a saját energiaszükségletüket maguknak megújuló energiaforrásokból biztosító épületek építését engedélyeznék, 2035-től pedig mindenhol betiltanák a fosszilis és földgáz-alapú fűtést. Emellett újabb bürokratikus terhekkel lassítanák a tervezési eljárásokat is.

„A baloldal javaslatai felelőtlenek és teljesen alkalmatlanok arra, hogy lendületet adjanak az épületfelújításoknak. Ezzel szemben a sikeres épületkorszerűsítési programok bürokráciacsökkentéssel, felelős tervezéssel és az uniós források azonnali elérhetővé tételével valósulhatnak meg. Mi, a Fidesz európai parlamenti képviselői, ezért küzdünk” – hangsúlyozta Gyürk András.