Egyéb

Nagyobb uniós hangsúly az energiahatékonyság támogatásán

Nagyobb uniós hangsúly az energiahatékonyság támogatásán

2010. 12. 15.

 

Gyürk András, a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportjának vezetője a jelentés vitájához benyújtott nyilatkozatában felhívta a figyelmet, hogy egyre sürgetőbb feladattá vált a 2006-os Energiahatékonysági Akcióterv felülvizsgálata. Az Európai Unió 2020-as energetikai célkitűzései közül ugyanis jelenleg az energiahatékonyság területén tapasztalható a legnagyobb lemaradás. Sok kezdeményezés már jó irányba mutat, azonban a konkrét eredmények még eltörpülnek a kihasználatlan lehetőségekhez képest. A néppárti politikus nagy előrelépésnek tekinti, hogy Európa felismerte lemaradását és rájött: nem engedheti meg magának azt a luxust, hogy félvállról vegye az energiahatékonyság fejlesztését. Ezek a beruházások ugyanis minden más megoldásnál olcsóbban csökkenthetik a káros kibocsátások mértékét és azonnal dinamizálják a gazdaságot.
 
A delegációvezető szerint a pozitív fordulatot jól mutatja, hogy az Európai Parlament döntése alapján a gazdaságélénkítési program még fel nem használt forrásait energiahatékonysági fejlesztésekre és zöldberuházásokra fordíthatjuk. Az Európai Bizottság által novemberben publikált Energia 2020 Stratégia is legfontosabb prioritásként kezeli az energiahatékonyságot. Az Európai Parlament által ma elfogadott jelentés már konkrét ajánlásokat fogalmaz meg azzal kapcsolatban, hogyan is lehetne hatékonyabban kiaknázni a lehetőségeket. "Örülök annak, hogy olyan innovatív megoldások, mint például az okos hálózatok és az energia-megtakarításból megtérülő beruházásokat végrehajtó cégek is bekerültek az ajánlásba" – emelte ki az EP képviselő.
 
A legfontosabb kérdés azonban továbbra is a finanszírozás marad. A jövőbeni hosszú távú uniós költségvetésben is meg kell jelenniük az energiahatékonysági támogatásoknak, különös tekintettel a volt szocialista országok épületrekonstrukciós programjaira. Gyürk András szerint ugyanis ez az a terület, ahol már viszonylag csekély anyagi ráfordítással is igen látványos megtakarításokat érhetünk el.