Egyéb

Nagyobb átláthatóság a radioaktív hulladékok kezelése területén

Nagyobb átláthatóság a radioaktív hulladékok kezelése területén

2011. 06. 30.

Radioaktív hulladék minden uniós tagállamban keletkezik. Így a lakosság és a környezet védelme érdekében nemcsak az atomerőművek kiégett fűtőelemeiről kell gondoskodni, hanem a radioaktív hulladékok biztonságos és hatékony kezeléséről is. Annak ellenére, hogy az atomenergia alkalmazása nemzeti hatáskörbe tartozik, az uniós alapelvek mentén kialakított nemzeti hulladékkezelési szabályozások nagy előrelépést jelentenének. Az eltérő előírások következtében ugyanis a piaci szereplők abban lesznek érdekeltek, hogy a leglazább kritériumokkal rendelkező országokban kezeljék a radioaktív hulladékukat.
 
Gyürk András, az Fidesz európai parlamenti delegációvezetője szerint jó irányba mutat az a kezdeményezés, hogy a tagállamok kötelező érvényű hulladékkezelési programokat hozzanak létre. Ennek előfeltétele viszont olyan illetékes hatóságok kijelölése, amelyek szigorúan felügyelik a nukleáris hulladékkezelési tevékenységet és megfelelő módon képesek büntetni a kihágásokat. A képviselő felszólalásában hangsúlyozta: "A nemzeti programokban véleményem szerint egyértelművé kell tenni azt is, hogy mire terjed ki a piaci szereplők illetve a hatóság hatásköre és felelőssége".
 
A kiégett fűtőelemek és a radioaktív hulladékok teljes körű kezelése rendkívül költséges tevékenység, így a finanszírozási kérdések tisztázása nélkül mit sem érnek a nemzeti programok. A néppárti politikus szerint fontos alapelv, hogy a nukleáris hulladékok kezelésére már a hulladék keletkezése során el legyen különítve a szükséges pénzügyi forrás. "Egyetértek azzal a javaslattal, hogy a hulladékkezelés költségeit a hulladéktermelőnek kell viselnie. Ez ugyanis megfelelően ösztönzi a piaci szereplőket a radioaktív hulladékok csökkentésére és a hatékony kezelésre" – zárta felszólalását a néppárti politikus.