Energetika

Megvédjük a rezsicsökkentést!

2021. 07. 09.

2021 júliusában a földgáz európai- és világpiaci ára 13 éves csúcsszintet ért el. 2008-ban a Gyurcsány Ferenc vezette akkori kormányzat erre válaszul, egy éven belül négy alkalommal emelte a lakossági energiaárakat. Többször bebizonyosodott, hogy a baloldal most is ilyen lépéseket tenne, ezért a magyar emberek csak a Fidesz-KDNP-re számíthatnak az alacsony rezsiárakért folytatott küzdelemben.

Európa legnagyobb mértékadó gáztőzsdéjén, a holland TTF-en, 2021. július elején a földgáz határidős jegyzései egy év alatt hatszorosukra nőve elérték a 34 EUR/MWh értéket. Ilyen magas árszintre 2008 ősze óta nem volt példa. Akkor válaszul a Gyurcsány Ferenc vezette kormány egy mélyülő, minden magyar embert sújtó gazdasági válság közepette tíz hónap alatt négyszer, összesen 28%-kal emelte meg a lakossági energiaárakat. 

Többször bizonyítást nyert, hogy Gyurcsányék a jelenlegi piaci energiaárak és a klímavédelmi ambíciók okozta kihívásokat a rezsiár emelésével „kezelnék”. Emlékezetes, hogy nem egészen két hónapja csaknem a teljes magyar baloldal az ellen szavazott az Európai Parlamentben, hogy az emberek és a vállalkozások olcsó, megfizethető módon férjenek hozzá az energiához. 2020 decemberében a DK-s Molnár Csaba a földgázzal fűtő emberekkel fizettette volna meg szén-dioxid kibocsátásuk költségét. A momentumos Cseh Katalin pedig egy éve azt szorgalmazta, hogy Magyarország vezesse ki a szabályozott villany- és fűtési árakat.

Ez a gondolkodásmód, a 2008-ban tapasztaltakhoz hasonlóan, most is súlyosan megkárosítaná a magyar polgárokat, ezért teljes mértékben elfogadhatatlan. A Fidesz és a KDNP képviselői számára a magyar emberek olcsó és biztonságos energiaellátása az első. Kiállunk az alacsony rezsiárak mellett az elkövetkező időszak élesedő európai politikai vitáiban is.