Telekommunikáció

Megszületett a roaming rendelettervezetről szóló ipari bizottsági jelentés

2007. 04. 12.

Az egyeztetési tárgyalások után az Ipari bizottság tagjai megszavazták az Európai Bizottság rendelettervezetéről szóló jelentéstervezetet. A Parlament plenáris ülése a tervezett menetrend szerint még májusban napirendjére tűzi a jelentést, így amennyiben az Európai Tanács döntéshozói sem késlekednek, a fogyasztók már az idei nyáron a kb 60%-al csökkentett tarifákkal telefonálhatnak külföldi utazásaik során.

A Fidesz Informatikai Kabinetje által kidolgozott, és Gyürk András néppárti képviselő által benyújtott módosító javaslatok a tárgyalások során megszületett kompromisszumoknak köszönhetően részévé váltak a mai napon elfogadott jelentésnek.

Az „Euro-tarifa” bevezetése

Az elfogadott jelentés előírja egy olyan fix díjas csomag bevezetését, melyet Európa-szerte az összes szolgáltató kötelezően kínálna a fogyasztóknak. Ennek tarifái alapján a külföldön kezdeményezett hívás percdíja a jelenlegi átlagosan számított 255 forint helyett 100 forint, a külföldi hívásfogadásé pedig a jelenlegi átlagosan számított 100 forint helyett 37 forint lenne. A minden fogyasztó számára elérhető „Euro-tarifa” mellett a szolgáltatók továbbra is kínálhatnák egyéb csomagjaikat.

Transzparencia – a fogyasztók korrekt és teljeskörű tájékoztatása

A fogyasztókat a határ átlépésekor automatikusan tájékoztatni kell az adott országban arról, hogy hány forintba kerül a percenkénti roaminghívás kezdeményezése, valamint fogadása. A tájékoztatás ingyenes, SMS formájában érkezik, melyet a szolgáltató automatikusan küld – hacsak az ügyfél előzetesen nem jelezte, hogy nem tart igényt erre a szolgáltatásra. Emellett egy ingyenesen hívható számon további, bővebb információt is kérhet az ügyfél. A mobilkészülék kijelzőjén megjelenő figyelmeztető ikon segítségével minden ügyfél figyelmét kötelesek felhívni a szolgáltatók a roaming hívás kezdeményezésére, vagy fogadására.

Az SMS és MMS árak átláthatóbbá tétele

Annak érdekében, hogy az adatátviteli piacon is élénk maradjon a verseny, és az árak ne legyenek indokolatlanul magasak, a rendelet az „Euro-tarifa” mellett egy olyan havi átalánydíjas tarifa kínálását is előírja, amely a hangátvitel mellett az adatátviteli szolgáltatásokat is tartalmazza. Bár árkorlát erre a tarifára nem fog vonatkozni, a fogyasztó mégis képes lesz könnyedén összehasonlítani az összes szolgáltató tarifáját, és kiválasztani a számára legkedvezőbbet.