Egyéb

Meggyőző biztos, bizonytalan jövő az uniós energiapolitikában

Meggyőző biztos, bizonytalan jövő az uniós energiapolitikában

2010. 01. 14.

Bár a német politikus hozzáértéséhez nem fér kétség, a parlamenti meghallgatás mégis hiányérzetet hagyott bennünk. Günther Oettinger ugyanis nem szólt arról, hogy az Európai Bizottság milyen konkrét lépéseket tervez a jövőben az aggasztó mértékű uniós energiafüggőség mérséklésére, különös tekintettel az alternatív gázvezetékekre. A magánbefektetők szerepvállalásán túl az Európai Bizottságnak kezdeményezőbb szerepet kell játszania a függőséget jelentősen enyhítő Nabucco gázvezeték megépülése és a cseppfolyós gázimport elősegítése érdekében.
 
Az általánosságoktól eltekintve kevés szó esett arról, hogy az Európai Bizottság milyen tényleges lépésekkel fogja ösztönözni az energiahatékonyság fejlesztését. Ez a kérdés Magyarország számára kiemelten fontos, mivel a lakóépületek jelentős része felújításra szorul, az ipari termékek előállításához pedig még mindig kétszer annyi energiát használunk fel a nyugati országokhoz képest. Éppen ezért a jövőben az energiahatékonysági támogatási programok jelentős kiterjesztését várjuk az Európai Bizottságtól.
 
A brüsszeli Fidesz-delegáció továbbra is azon dolgozik majd, hogy számon kérje az Európai Unión a sokat hangoztatott energiapolitikai célok teljesülését. A függőség csökkentése, a környezeti terhek mérséklése és a valódi verseny megteremtése sürgetőbb feladatok, mint valaha.