Iparügyek

Megfoghatatlan baloldali szlogenek helyett valódi segítséget és bürokráciacsökkentést a kis- és középvállalkozásoknak!

2020. 11. 13.

Az Európai Parlament Ipar, kutatás- és energiaügyi szakbizottsága (ITRE) ma szavazott az Európai Unió Kis- és Középvállalkozási (kkv) Stratégiájával kapcsolatos jelentéséről. Gyürk András fideszes EP-képviselő a szavazás kapcsán hangsúlyozta: fontos dokumentumot sikerült elfogadni, amelyben sikerült megvédeni a kkv-k adminisztratív terheinek csökkentésének célját az európai baloldal túlszabályozó törekvéseivel szemben.

Gyürk András jelezte, hogy a KKV Stratégiával kapcsolatos jelentés fontos mérföldkő. „A kis- és középvállalkozások mintegy 100 millió munkahelyet és a GDP több mint 50%-át adják az Európai Unióban. Azonban az Európai Bizottság a koronavírus-járvány kezdete óta nem készített szakpolitikai koncepciót a kkv-kal kapcsolatban. A kkv-k, a családi- és egyéni vállalkozók túlélése az európai gazdaság működésének záloga, ezért bír kiemelt fontossággal a stratégiaalkotás a területen” – hívta fel a figyelmet a fideszes képviselő.

Az elfogadott dokumentum számos pozitív szempontot tartalmaz. „Különösen üdvözlendő, hogy a jelentés felszólítja az Európai Bizottságot és a tagállamokat, hogy tűzzenek ki számszerű célokat a kkv-kal kapcsolatos bürokráciacsökkentés területén. Sokat javíthat a kis- és középvállalkozások helyzetén az EU-s jogszabályokhoz bevezetett „kkv-teszt” koncepciója is. Végül a jelentés javítani kívánja a kkv-k hozzáférését az európai közös piachoz és forrásokhoz, ami szintén kiemelt fontossággal bír” – mutatott rá a néppárti politikus.

Tanulságos volt azonban a jelentéssel kapcsolatos szakbizottsági vita. „Ennek során az európai baloldal következetesen a koronavírus-járvány miatt komoly problémákkal küzdő kkv-k helyzetét próbálta megnehezíteni az adminisztratív terhek csökkentésének ellenzésével. A jelenlegi helyzetben ez különösen felelőtlen magatartás. Örömteli, hogy az Európai Néppárt végre erőt mutatott és sikerrel hárítottuk el az ilyen jellegű javaslatokat” – mondta el Gyürk András.