Energetika

Megfelelő energiainfrastruktúra nélkül nincs valódi klímavédelem

2020. 02. 12.

Az Európai Unió által támogatott közös érdekű energiaprojektek (PCI) listájáról szavazott az Európai Parlament plenáris ülése. Gyürk András fideszes EP-képviselő a téma kapcsán hangsúlyozta: a lista fontos előrelépést jelent egy olyan energetikai átmenet felé, amely nem vezet a fogyasztói energia- és élelmiszerárak emelkedéséhez és nem rontja a gazdasági versenyképességet.

Gyürk András üdvözölte a listán szereplő rekordszámú megújulóenergia-projektet, valamint a közép-európai régió számára elengedhetetlen földgázinfrastruktúra-fejlesztéseket. „Különös fontossággal bír a Danube InGrid projekt, mely a megújuló alapú villamosenergia-termelés hálózati integrációját segítené elő hazánkban” – hívta fel a figyelmet a fideszes képviselő.

„A listán szereplő beruházások kivitelezése 2025-ig egy integrált összeurópai hálózat létrejöttéhez vezetne, ami egyidejűleg segítené a klímavédelmet, valamint növelné a tagállamok versenyképességét és az ellátásbiztonságot. Ezért a Magyarországot érintő PCI-projektek megvalósítása fontos nemzeti érdek” – mutatott rá a néppárti politikus.

A témát kísérő többhetes vita során több magyar ellenzéki képviselő a lista ellen foglalt állást. A momentumos Cseh Katalin aktívan részt vett amerikai színészek földgázellenes kampányában és több ízben szólított fel a lista elutasítására. A mai plenáris szavazáson a Momentum, a DK és a Jobbik EP-képviselői mind a lista ellen tették le voksukat.

„A magyarországi lakások mintegy 50%-ában jelenleg földgázzal fűtenek, így az ellenzéki EP-képviselők szavazataikkal a magyarok több mint felének olcsó és biztonságos energiához való hozzáférését veszélyeztették. Ez teljesen elfogadhatatlan. A Fidesz-KDNP képviselőcsoportja számára nem Hollywood és a jól hangzó szlogenek, hanem a magyar emberek érdekei és a valódi klímavédelem az első” – emelte ki Gyürk András.