Egyéb

Megállapodás az uniós energiakereskedelmi felügyeleti rendszer felállításáról

Megállapodás az uniós energiakereskedelmi felügyeleti rendszer felállításáról

2011. 06. 30.

Az energia nagykereskedelmet eddig a nemzeti hatóságok tagállamonként ellenőrizték. Mivel a villamos energia és a földgáz egy jelentős része nemzetközi szereplők között cserél gazdát, így a nemzeti szintű felügyelet nem biztosít megfelelő információt a visszaélések kiszűréséhez. Az új megállapodás szerint azonban egy olyan uniós szintű felügyeleti rendszer kerül felállításra, amely lehetővé teszi nemcsak a belföldi, hanem a határokon átívelő gáz- és villamos energia kereskedelem ellenőrzését is.
 
A tervezet szerint a piaci szereplők a kereskedelmi ügyleteiket egyenesen az Energiaszabályozók Együttműködési Ügynökségének (ACER) jelentik be, amely piacfelügyeleti feladatokat lát el és a nemzeti hatóságok számára elérhetővé teszi a beérkezett adatokat. A visszaélések kivizsgálása és az esetleges büntetések kiszabása továbbra is a nemzeti hatóságok hatáskörében marad. A Fidesz brüsszeli delegációvezetője szerint fontos előrelépés az átláthatóság szempontjából, hogy kizárólag regisztrált kereskedők folytathatnak energiakereskedelmi tevékenységet azokban az országokban is, ahol jelenleg még semmilyen engedélyeztetési rendszer sem működik.
 
A néppárti politikus szerint a visszaélések felderítése elengedhetetlen annak érdekében, hogy a fogyasztói árak alapjául szolgáló nagykereskedelmi árak megfizethetőek maradjanak, illetve torzítás nélkül tükrözzék a piaci viszonyokat. A jogszabály hatálya alá tartoznak a hosszú távú szerződések is, amelyek Magyarország esetében a gázellátás jelentős részét biztosítják. Ezen túlmenően az ACER részletes információval fog rendelkezni az eddig még nem nyilvános kereskedelmi ügyletekről is. Ez nagyban növeli az a régiónkban jelenleg még alacsony szinten lévő energiakereskedelmi átláthatóságot. Gyürk András üdvözölte a jelentéssel kapcsolatos gyors megállapodást, hiszen a fogyasztók és a piaci szereplők számára mihamarabb biztosítani kell az energiakereskedelem átláthatóságát.
 
A Néppárt számára jelentős siker, hogy a végső megállapodás kivétel nélkül tükrözi a Fidesz delegációvezetője által benyújtott 44 módosító javaslatot. A héten megszületett politikai megállapodást követően az Európai Parlament a szeptemberi strasbourgi plenáris ülésen fogja formálisan is megszavazni a jelentést.