Energetika

Meg kell védenünk az európai ipart a szankciók okozta összeomlástól!

2022. 09. 16.

Az Európai Parlament (EP) mai plenáris ülésén az európai ipar jelenlegi helyzetéről szóló vitára került sor. A vita során Gyürk András, a Fidesz EP-képviselője kijelentette, hogy a brüsszeli bürokraták és az európai baloldal által eddig folytatott, szankciókra építő politika súlyos válsághoz vezetett, „a katasztrófa elkerüléséhez pedig mindenekelőtt a szankciók eltörlésére van szükség”.

Az európai ipar a háborúra adott elhibázott válasz, vagyis a brüsszeli szankciók miatt elszálló energiaárak miatt, súlyos válságban van. Leálló gyárak, veszélyben lévő kisvállalkozások, megszűnő munkahelyek jellemzik ma Európát. “A szankciókra építő politika mára zsákutcába jutott. A katasztrófa elkerüléséhez ezért most mindenekelőtt a szankciók eltörlésére van szükség” – hangsúlyozta a magyar EP-képviselő.

“Ezen túlmenően Brüsszelnek azonnali pénzügyi és technikai támogatást kell nyújtania az ipari vállalatoknak. Másrészt, a válság idejére megfontolandó a zöld célok folyamatos emelésének szüneteltetése. Végül pedig fel kell függeszteni a vállalatok szén-dioxid kibocsátását megadóztató ETS-rendszert is” – javasolta a fideszes politikus.

„Meg kell védenünk az európai ipart és vállalatokat az összeomlástól. Ehhez pedig a szankciók eltörlésére és további hatékony lépésekre van szükség. Az európai gazdaságnak, különösen most, erősnek kell maradnia, aminek egy stabil lábakon álló ipar nélkülözhetetlen része” – emelte ki Gyürk András.