Egyéb

Magyarországi áramszünetek: írásbeli kérdés az Európai Bizottsághoz

Magyarországi áramszünetek: írásbeli kérdés az Európai Bizottsághoz

2009. 03. 05.

A történet közvetlen előzménye, hogy nemrégiben egy hóvihar következtében áramkimaradás sújtott több tucat hazai települést. Egyes falvakban 4 napig akadozott az áramellátás. Ennek következtében oktatási intézményeket kellett bezárni, problémák merültek fel a vízszolgáltatásban, kihűltek a lakások és sok háztartásban tönkrement a hűtőben tárolt élelmiszer.
 
A legsúlyosabban érintett két megye áramellátásáért felelős szolgáltató a vis maior elvére hivatkozva úgy véli, nem jár kértérítés a fogyasztóknak. A nemzeti regulátor szerepét betöltő Magyar Energia Hivatal vizsgálatot indított az ügyben, amely jelentősen elhúzódhat. Egyes fogyasztóvédelmi szervezetek a vizsgálat lezárása előtt pert indítottak a lakossági és céges fogyasztók kárigényének megtérítése céljából.
 
A fentieket figyelembe véve Gyürk András arra kéri a Bizottságot, fejtse ki véleményét azzal kapcsolatban, hogy  a hatályos árampiacra vonatkozó közösségi jogszabályokat elégségesnek tartja-e fogyasztóvédelmi szempontból, különös tekintettel az áramszünetekből fakadó károkra. A fideszes politikus mindemellett azzal kapcsolatban is tájékoztatást vár, hogy az Európai Bizottság milyen lépéseket tervez a fogyasztóvédelmi rendelkezések megerősítése érdekében.