Klímapolitika

Magyarország megtartotta a helyét a klímabajnokság élmezőnyében

2021. 12. 21.

Az idei év fejlesztéseinek köszönhetően Magyarország továbbra is az Európai Unió tíz legnagyobb napenergia-piacának egyike, jelentette ki éves jelentésében a SolarPower Europe (SPE) szakmai szervezet. Ez az eredmény újfent bizonyítja, hogy a magyar energiapolitika sikeres és más országok számára is mintául szolgál. Ezzel szemben a baloldal ezen a területen is az önfeladás útjára lépne, veszélybe sodorva az eddig elért eredményeket.

Mintegy 700 MW-al bővült 2021-ben a magyar napenergia-kapacitás a SolarPower Europe (SPE) friss elemzése szerint. Ezzel az eredménnyel Magyarország az előkelő 9. helyen áll az európai országok között. Az SPE elemzői elismerték a kedvező hazai szabályozás szerepét és hangsúlyozták, hogy számításaik szerint Magyarország teljesíteni fogja a napenergiára vonatkozó klímavédelmi céljait. 

Ez is azt bizonyítja, hogy sikeres a magyar energiapolitika. Idén 19 uniós tagállam döntött úgy, hogy a magyar rezsicsökkentés elveit követve megpróbálja leszorítani a lakossági energiaárakat. Az atomenergia elfogadottsága is nő Európában – múlt héten Hollandia két új atomerőmű építését jelentette be.

Ezzel szemben a baloldal visszafordulna az önfeladás útjára és végrehajtaná azt a brüsszeli ideológiát, ami energiaválságba taszította Európát. Ez veszélyes – Magyarországnak a zöld úton is előre kell mennie, nem hátra. Ez is a jövő évi választások tétje.