Energetika

Magyar siker Brüsszelben – Megvalósulhat a Duna InGrid hálózat

2020. 10. 02.

Az Európai Unió által támogatott közös érdekű energiaprojektek (PCI) listáján szereplő fejlesztési tervek közül a tagállamok és az Európai Parlament jóváhagyásával mintegy 1 milliárd eurós támogatás érkezik 10 beruházás megvalósítására. Gyürk András fideszes EP-képviselő a téma kapcsán hangsúlyozta: hatalmas eredmény, hogy a hazánk megújuló alapú villamosenergia-termelés hálózati integrációját elősegítő Duna InGrid projekt 102 millió euró (kb. 36,5 milliárd Ft) támogatásban részesül.

Gyürk András üdvözölte a döntést, mely jelentős lépés a közép-európai régió számára elengedhetetlen villamos energia-hálózati fejlesztések megvalósítása felé. „Különös fontossággal bír a Duna InGrid hálózat, mely Magyarország és Szlovákia együttműködésével megvalósulva erősíti a V4-ek közötti együttműködést energetikai téren is” – hívta fel a figyelmet a fideszes képviselő.

„A PCI-listán szereplő magyarországi beruházások kivitelezése 2025-ig megszilárdítaná hazánk helyzetét az integrált összeurópai energia unióban, ami egyidejűleg segítené a klímavédelmet, valamint növelné a tagállamok versenyképességét és az ellátásbiztonságot. Ezért e fejlesztések megvalósítása fontos nemzeti érdek” – mutatott rá a néppárti politikus.

A témát kísérő februári parlamenti vita során minden magyar baloldali képviselő a PCI-lista ellen foglalt állást. A plenáris szavazáson a Momentum, a DK, az MSZP és a Jobbik EP-képviselői mind a lista ellen tették le voksukat. A momentumos Cseh Katalin aktívan részt vett amerikai színészek és zöld NGO-k PCI-ellenes kampányában és több ízben szólított fel a dokumentum elutasítására.

„Nyilvánvalóvá vált, hogy a baloldali EP-képviselők szavazataikkal megkísérelték elvenni a magyaroktól ezt a fontos fejlesztést. Ez teljesen elfogadhatatlan. A Fidesz-KDNP képviselőcsoportja számára nem a jól hangzó szlogenek és más érdekek, hanem a magyar emberek jóléte és a békés fejlődés előmozdítása az első” – emelte ki Gyürk András.