Energetika

Lelepleződött a brüsszeli kettős mérce a német földgáz-adó ügyében!

2024. 04. 05.

Az Európai Bizottság nevében Kadri Simson energiaügyi biztos nemrég válaszolt a német földgáz különadóval kapcsolatban benyújtott kérdéseinkre. Gyürk András, a Fidesz EP-képviselője hangsúlyozta: „A biztos ugyan elismerte, hogy az intézkedés megdrágíthatja a V4-országok és Ausztria gázbeszerzését, a Bizottság mégsem lép az ügyben. Ezzel újfent nyilvánvalóvá vált Brüsszel kettős mércéje – a rezsicsökkentést bevezetése óta folyamatosan támadják, azonban más országok a régió energiabiztonságát veszélyeztető intézkedéseivel szemben nem lépnek fel.”

Németország a 2022 októberétől földgázszállításra kivetett különadóját 2024-ben az eredeti érték háromszorosára emelte. “Ez egy barátságtalan lépés Közép-Európával szemben, ami megnehezíti a régió országai számára földgázellátásának diverzifikációját, és aláássa versenyképességüket is. Ezért fordultunk kérdésekkel az Európai Bizottsághoz” – idézte fel a fideszes politikus.

A Bizottság válasza nemrég érkezett meg. „Elismerték, hogy az ilyen és hasonló különadók aláássák az európai energiapiacot. Szintén kijelentették, hogy a német intézkedés várhatóan megdrágítja a közép-európai országok, köztük Magyarország, földgázellátását. Azonban a különadó hatályba lépése után másfél évvel sem indítanak kötelezettségszegési eljárást” – mutatott rá a magyar EP-képviselő.

„Ez az ügy a brüsszeli kettős mérce újabb példája. A Bizottság tíz éve támadja az emberek érdekeit figyelembe vevő rezsicsökkentést, eljárásokat indít és uniós forrásokat fagyaszt be hetekkel a szuverenitás- és gyermekvédelmi törvények hatályba lépése után. Ezzel szemben nem tesz semmit más országok régiónk energiaellátását 18 hónapja megdrágító intézkedéseivel szemben. Ebből elég volt, Brüsszelben változásra van szükség” – fogalmazott Gyürk András.