Energetika

Kudarcos a Bizottság energiapolitikája – változásra van szükség Brüsszelben!

2023. 11. 08.

Az Európai Parlament (EP) az energiaunió helyzetéről szóló jelentést vitatta meg szerdai plenáris ülésén. A vita kapcsán Gyürk András, a Fidesz EP-képviselője kiemelte: „A jelentés a Bizottság energiapolitikájának egyértelmű kudarcát mutatja különösen a megfizethető energiaárak területén. Ez a helyzet lesújtó, a megoldáshoz mindenekelőtt változásra van szükség Brüsszelben!”

„A Bizottság elhibázott döntései és katasztrofális szankciós politikája példátlanul súlyos energiaválságot okoztak Európában. Ennek hosszútávú következményként az európai gazdaság versenyképessége romokban van, az előrejelzések pedig gazdasági stagnálással vagy recesszióval számolnak. Mindeközben az európai energiaszegénység rekordméretűre emelkedett. A felelősség ezért Brüsszelt terheli” – mutatott rá a magyar EP-képviselő.

Az energiaunió kiemelt feladata lenne a megfizethető árú energiaellátás elősegítése. „Azonban ehelyett Brüsszel – a magyar dollárbaloldallal együtt – összehangolt támadást indított a rezsicsökkentés ellen. A brüsszeli bürokraták és baloldali elvtársaik az EP-ben rászabadítanák a piaci energiaárakat a lakosságra, velük fizettetve meg kudarcos politikájuk árát. A magyar emberek erről is véleményt mondhatnak a nemzeti konzultáció során” – emelte ki a fideszes politikus.

„A Bizottság energiapolitikája kudarcot vallott, ezért mindenekelőtt változásra van szükség Brüsszelben. Reméljük, hogy legkésőbb jövő júniusban ez is bekövetkezik” – fogalmazott Gyürk András.