Egyéb

Kubai diktatúra: a közeledéshez kölcsönös gesztusok kellenek

Kubai diktatúra: a közeledéshez kölcsönös gesztusok kellenek

2010. 06. 15.

A politikus emlékeztetett az EP pár hete elfogadott határozatára. Ebben a parlament felszólítottal Kubát arra, hogy engedje szabadon a politikai foglyokat. Az állásfoglalás oka egy éhségsztrájkoló elítélt tragikus halála volt. A kubai rezsim cinikusan reagált, és kijelentette, nem fog engedni a nemzetközi nyomásnak.
 
A Fideszes politikus érthetetlennek tartja, hogy a spanyol uniós elnökség alatt egyre többet hallani olyan hangokat, melyek szerint az EU-nak felül kellene vizsgálnia a tizennégy éve elfogadott, Kuba stratégiáját. "A világ változott, puhítani kell a hozzáállásunkon, szól az érvelés" – tette hozzá.  
 
"Az elmúlt években valóban sok minden változott, Kuba viszont elnyomó diktatúra maradt. Meggyőződésem, hogy az EU és Kuba közötti bármiféle közeledésnek továbbra is alapfeltétele, hogy először a kommunista rezsim gyakoroljon gesztusokat. Mindenekelőtt engedje szabadon a politikai foglyokat" – fogalmazott a képviselő.
 
Gyürk András szerint a közös uniós külpolitikai fellépés nem tartalmazhat elmaszatoló kompromisszumokat az emberi jogok terén. A közös külpolitikához ugyanis mindenekelőtt következetesség és hitelesség kell – zárta felszólalását.