Energetika

Kritikus nyersanyagok nélkül nincs zöldgazdaság és zöldenergia

2023. 12. 12.

Az Európai Parlament (EP) ma elfogadta a kritikus nyersanyagokról szóló rendeletet. Gyürk András, a Fidesz EP-képviselője a döntés kapcsán kiemelte: „Az európai és magyar gazdaság jövőjét jelentő zöldenergiához és digitalizációhoz elengedhetetlenek a kritikus nyersanyagok. A biztonságos és fenntartható ellátáshoz legfőképpen a kölcsönös tiszteleten alapuló stratégiai partnerségekre, a körforgásos gazdaság előmozdítására és a vállalatok bürokratikus terheinek csökkentésére van szükség. A most elfogadott jogszabály a megfelelő módon közelít ezekhez a kérdésekhez.”

A versenyképesség megőrzése és a gazdaság jövőállóságának biztosítása érdekében a hagyományos ipari gazdaságokat új, modern természetbarát gazdaságokká kell átalakítani. „Ez a folyamat kivitelezhetetlen a kritikus nyersanyagok nélkül, melyekért globálisan hatalmas verseny fog zajlani. Ezért időszerű, hogy Európa is kialakítsa stratégiáját, jogszabályait ebben a kérdésben” – húzta alá a fideszes politikus.

A most elfogadott rendelet összességében előrelépést jelent ezen a téren. „A jogszabály megállapítja, hogy az ellátás diverzifikációja érdekében minden érintett országgal kölcsönös tiszteleten alapuló stratégiai együttműködésre van szükség. Szintén pozitív, hogy ambiciózus, de reális célok kerültek meghatározásra a kritikus nyersanyagok európai feldolgozásának és újrahasznosításának területén” – mutatott rá a magyar EP-képviselő.

Végül örömteli, hogy a rendelet céljául tűzi ki a kisvállalkozások támogatását és bürokratikus terheik csökkentését is. „A kritikus nyersanyagok kérdésköréhez csak így, komplex módon, lehet közelíteni. Ezért a Fidesz európai parlamenti képviselői támogatták a jogszabály elfogadását” – fogalmazott Gyürk András.