Energetika

Közös Kutatóközpont: Az atomenergia biztonságos és fenntartható energiaforrás

2021. 03. 30.

Az ún. taxonómia rendelet keretében először készül egy minden gazdasági ágazaton átívelő uniós lista, amely felsorolja a fenntarthatónak tekintett tevékenységeket. Az atomenergia vonatkozásában az Európai Bizottság tudományos szolgálata, a Közös Kutatóközpont (Joint Research Centre – JRC) külön elemzést készített, melyben a nukleáris energiát biztonságos és tiszta energiaforrásnak minősítette.

Az Európai Bizottság több mint egy éve dolgozik a szigorú környezetvédelmi kritériumrendszer alapján fenntarthatónak minősülő tevékenységek listájának előkészítésén. Ennek kapcsán az atomenergia-ellenes zöld NGO-k nyomására a brüsszeli intézmény 2020-ban tudományos szolgálatát, a Közös Kutatóközpontot (JRC) bízta meg a nukleáris energia helyzetének elemzésével. A JRC most elkészült jelentése ilyen módon egy több hónapja tartó vitát zárhat le.

A Közös Kutatóközpont tanulmánya megállapítja, hogy az atomenergia teljes mértékben megfelel a korábban meghatározott környezetvédelmi kritériumoknak. A JRC szerint nincs arra tudományos bizonyíték, hogy a nukleáris energia nagyobb mértékben károsítaná a természetet, mint a megújuló energiaforrások. Az atomenergia környezetbarát technológia, melynek felhasználásával biztonságos módon lehet nagy mennyiségű, olcsó, károsanyagkibocsátás-mentes villamosenergiát termelni.

A JRC jelentése egyértelműen megerősíti a magyar kormány klíma- és energiapolitikájának helyességét. Magyarország a közelmúltban több uniós tagállammal, például Franciaországgal közösen az atomenergia alkalmazása mellett érvelt az Európai Bizottságnak. A magyar álláspont szerint a technológiasemlegesség elvét, valamint a tagállamok saját energiamixük meghatározásához való jogát tiszteletben kell tartani, beleértve a nukleáris energiát is. Itt az idő, hogy az Európai Bizottság és a baloldal a Közös Kutatóközpont jelentését tudomásul véve a józan ész és ne elvont ideológiák alapján közelítsen a klímavédelmi célkitűzések teljesítéséhez.