Egyéb

Kereskedelem és klímaváltozás: vita a plenáris ülésen

Kereskedelem és klímaváltozás: vita a plenáris ülésen

2007. 11. 29.

A képviselő a "Kereskedelem és Klímaváltozás" elnevezésű jelentés plenáris vitájában szólalt fel, mint az Ipari Bizottság véleményének megfogalmazója. Felszólalásában hangsúlyozta: "az intenzív nemzetközi kereskedelem számos káros következményt idéz elő. Így többek között növeli a széndioxid-kibocsátást, emellett csökkenti az üvegházhatású gázokat elnyelő növényzet élőhelyét".
 
A fideszes politikus ugyanakkor úgy vélekedett, hogy a szabad kereskedelem önmagában nem azonos a környezetkárosítással. Ezen véleményét azzal támasztotta alá, hogy a kereskedelem és a nemzetközi munkamegosztás kiterjedése a negatív hatások mellett egyúttal javítja a termelés hatékonyságát is. Ez pedig – érvelt –  azt eredményezheti, hogy összességében kevesebb erőforrást élünk fel.
 
Gyürk András szerint arra kell törekedni, hogy a termékek árai a jövőben tükrözzék a közvetlenül nem érzékelhető káros következményeket, így a klímaváltozásra gyakorolt hatásokat is. A képviselő hangsúlyozta, hogy a kereskedelem és klímaváltozás közötti kapcsolat kellő mélységű megvitatása elsődleges közösségi érdek. Annál is inkább, mert Európa vezető szerepet játszhat a zöld termékek és szolgáltatások világba irányuló exportjában – fűzte hozzá.  
 
A politikus kiemelte, hogy a kereskedelmet gátló akadályok lebontása és a klímaváltozás elleni cselekvés csak a lehető legszélesebb nemzetközi összefogással valósítható meg. Felszólalását zárva Gyürk András azon meggyőződésének adott hangot, miszerint a klímaváltozást tekintve a kereskedelem nemcsak a problémának, hanem a megoldásnak is része.