Delegációs ügyek

Jourovának távoznia kell tisztségéből

2020. 09. 30.

A Fidesz-KDNP európai parlamenti (EP) képviselőcsoportja hivatalos parlamenti beadvány formájában sürgőségi kérdéssel fordul az Európai Bizottság elnökéhez Vera Jourová az Európai Bizottság értékekért és átláthatóságért felelős alelnökének magyar demokráciáról tett kijelentéseivel kapcsolatban. Gyürk András fideszes EP-képviselő a téma kapcsán hangsúlyozta: elfogadhatatlan, hogy bármely európai biztos durván támadjon bármely uniós tagállamot.

A Fidesz-KDNP EP képviselőcsoportja írásbeli kérdésében jelezte, hogy az alelnök megnyilvánulása szembemegy az uniós alapszerződésekkel és az Európai Bizottság tagjaira vonatkozó magatartási kódex előírásaival. „Ezek alapján a Bizottság tagjai a teljes függetlenség, a feddhetetlenség, a méltóság, és a tartózkodás biztosítása mellett a legszigorúbb etikai magatartási szabályokat tiszteletben tartásával láthatják el munkájukat. Vera Jourová kijelentései minden rögzített alapelvet megsértenek” – mutatott rá Gyürk András.

„Joggal merül fel a kérdés, hogy ez a méltatlan és jogsértő magatartás tükrözi-e a magát a Szerződések őreként feltüntető Európai Bizottság álláspontját. Amennyiben az ügy nem Vera Jourová lemondásával zárul, kijelenthető, hogy a brüsszeli bürokraták már az Unió működési keretét adó alapvető elveket és jogi kereteket sem hajlandóak tiszteletben tartani ideológiai céljaik áterőszakolásához” – emelte ki a néppárti politikus.

Az Európai Bizottság elnökének, Ursula von der Leyennek meg kell tennie a szükséges lépéseket Jourová alelnöki tisztségből való elmozdítására. „Ha ez a nyilatkozat következmények nélkül marad, az Európai Unió a közösségre váró sorskérdések megoldása helyett a kölcsönös tiszteletre épülő együttműködés szétverése felé tehet egy újabb lépést” – hívta fel a figyelmet Gyürk András.