Telekommunikáció

Jobb lefedettség, gyorsabb átviteli sebesség Európa szerte

2017. 03. 15.

2016 decemberében az Európai Parlament és a Tanács megállapodásra jutott a 700 MHz-es frekvenciasáv felszabadításáról. A megállapodás szerint ez frekvenciát 2020-ig a szélessávú mobil internet számára kell felszabadítani, melyet a tagállamok akár 2022-ig késleltethetnek. Az EU rádiospektrum politikája segít kiteljesíteni az Európai Digitális Egységes Piaci stratégiát különös tekintettel a vezető infokommunikációs technológiákra. A Bizottság esettanulmánya szerint, az 5G hálózat bevezetését követően, négy szektor fog különös mértékben profitálni az 5G adta lehetőségekből: az autóipar, az egészségügy, a közlekedés és az energetikai szektor. 2025-re – a tanulmány becslései szerint – ezen négy területen a beruházások elérhetik majd 56,6 milliárd eurót, valamint 2,3 millió új munkahely teremtésére kerülhet sor.

Ugyan a rádiófrekvencia-gazdálkodás túlnyomórészt nemzeti hatáskörbe tartozik, az EU digitális irányelve egyre fontosabb szerepet tölt be a koordinációs és harmonizációs folyamatokban. A bizottsági stratégia a 694-790 MHz-es sáv felhasználásnak újragondolását javasolja, hogy a mostani televíziós műsorszórás helyett inkább a vezeték nélküli szélessávú internetnek adjon helyet. A javaslat a vezeték nélküli internet minőségét és lefedettségét tekintve pozitív következményekkel járhat majd, ugyanakkor elképzelhetőek olyan költségek az új technológia miatt, melyet a szolgáltatókat és a fogyasztókat terhelhetik.

Elengedhetetlen ugyanakkor a frekvencia sávok megfelelő koordinálása a tagállamokban, annak érdekében, hogy új, innovatív mobil szolgáltatások, mint például a távoli elérésű egészségügy (remote healthcare), vagy az intelligens városok és az összekapcsolt autók technológiája uniós szinten elérhetővé váljanak. A 700 MHz-es sáv alapvető fontosságú az ötödik generációs mobilhálózat (5G) széleskörű kiépítéséhez az Európai Unió területén. Kína, az Egyesült Államok, Dél-Korea és Japán már megtették a szükséges lépéseket a kereskedelmi 5G hálózat kiépítésére, melyet akár 2018 elejétől elérhetővé tesznek a fogyasztók számára.

Gyürk András írásbeli hozzászólásában kiemelte: „A 700 MHz-es frekvenciasáv felszabadítása alapvető fontosságú a távközlési piac fejlődése érdekében. Az átstrukturálás menetrendjében lehetnek véleménykülönbségek, de a szélessávú vezeték nélküli internetkapcsolat a fogyasztók érdeke. Így válhat valósággá a digitális földrajzi szakadék csökkentése, a területek jobb lefedettsége és a gyorsabb átviteli sebesség.”