Energetika

Jelentős lépés a zöld átmenet felé: Sikeres volt a megújuló energiaforrásokat támogató METÁR-tender

2021. 02. 12.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) 2021. február 11-én lezárta a megújuló energiaforrásokon alapuló villamosenergia-termelés állami támogatását szolgáló METÁR-tender második fordulóját. A program sikerét mutatja az ötszörös túljelentkezés: a 257 beérkezett pályázat 2145 GWh-ra igényelt támogatást az elnyerhető 390 GWh-val szemben. A Klíma- és Természetvédelmi Akcióterv célkitűzéseinek megfelelően kiemelt cél az olcsó és tiszta energiaellátás biztosítása a magyar családok számára, ezért a következő év közepéig további négy METÁR-tender meghirdetése várható.

A magyar kormány elkötelezett az energetikai átmenet megvalósítása és a klímavédelem iránt. Ezért az ún. METÁR-tendereken keresztül 15 éven át rendszeres pénzügyi támogatást nyújt a megújuló energiaforrásból előállított villamosenergiát termelő kis- és nagyerőművek létesítéséhez. Ilyen módon kiszámítható és stabil környezetben valósulhatnak meg azok a beruházások, melyek révén többszázezer magyar háztartás igényét lehet fedezni tiszta és környezetbarát módon előállított árammal.  

Az eredmény kihirdetésével a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal a 2020. július 15-én kiírt második METÁR-tendert zárta le. A hazai megújuló energia szektor tudatos fejlesztésének köszönhetően a pályázat nagy érdeklődést és költséghatékony beruházási terveket eredményezett.  A nyertes projektek pályázói a kiírásban meghatározott 26,70 Ft/kWh támogatási korlátnál mintegy 50%-kal alacsonyabb ajánlati árakat adtak.

A magyar energiastratégia kulcsfontosságú célkitűzése, hogy a hazai villamosenergia-termelés 2030-ra 90 százalékban széndioxid-mentes legyen. A cél teljesítéséhez jelentős atom- és naperőmű fejlesztésekre van szükség. Utóbbiak megvalósítását szolgálja a METÁR támogatási rendszer. A tiszta energiamix a zöld gazdaság nélkülözhetetlen eleme, melynek kialakításában az Európai Unió kiemelt partner.