Egyéb

Infrastrukturális prioritások az uniós energiapolitikában

Infrastrukturális prioritások az uniós energiapolitikában

2011. 07. 05.

Az évtized legfőbb energetikai kihívása a megfizethető, biztonságos és fenntartható energia szavatolása minden európai állampolgár számára. Addig azonban nem számíthatunk átütő eredményre, amíg nem rendelkezünk egy hatékony, megfelelő rugalmasságot biztosító energia infrastruktúrával.
 
Gyürk András, a Fidesz európai parlamenti delegációvezetője írásbeli nyilatkozatában megerősítette, hogy az Európai Uniónak az energiaellátás diverzifikációját kiemelt prioritásként kell kezelni. "Mint ahogy a ma elfogadott jelentés is hangsúlyozza, a délkelet-európai országokban nem megfelelő az energiaszállítási hálózatok sűrűsége. Európa érdeke, hogy az alternatív ellátási és tranzitútvonalak segítségével csökkenjen a térség egyoldalú kiszolgáltatottsága, piaci likviditása erősödjön és a különböző energiaforrások megfelelően versenyezzenek egymással" – emelte ki a néppárti politikus.
 
Nagy előrelépés az eddigiekhez képest, hogy a jelentés egyértelműen azonosítja azokat a kritériumokat, amelyek alapján egy kiemelt beruházás közösségi forrásokra is számíthat. A néppárti képviselő módosító indítványaival összhangban a kritériumok között szerepel a tranzitútvonalak és a források diverzifikációja, a piaci integráció és a likviditás növelése, az energiaszigetek felszámolása és a megújuló energia hálózati integrálása. Fontos továbbá, hogy a tisztán gazdaságossági mutatókon kívül a társadalmi-gazdasági tényezőket is figyelembe kell venni az értékelésnél.
 
A finanszírozási forrásokkal kapcsolatban a politikus írásbeli nyilatkozatában kiemelte: "A Bizottság becslése szerint 2020-ig 200 milliárd eurós beruházásra van szükség egyedül az energiaszállítás területén. Előreláthatólag az EU-s források a teljes finanszírozási igény töredékét fedik csak le, ezért elengedhetetlen, hogy a magánszektor beruházás-ösztönzése érdekében stabil szabályozási környezetet és új, innovatív finanszírozási eszközöket hozzunk létre".