Energetika

Halvány reménysugár a sötétségben: Brüsszel zöld minősítést adna a földgáz- és atomenergia-beruházásoknak

2022. 01. 03.

Az atomenergia és a földgáz is bekerülhet az uniós ún. taxonómia-rendeletbe, mely értelmében az ezen energiaforrásokat alkalmazó beruházások zöld minősítést kaphatnak, ezáltal uniós pénzügyi forrásokból részesülhetnek. Tóth Edina és Gyürk András, a Fidesz EP-képviselői üdvözölték, hogy az Európai Bizottság végre a józan ész mentén fogalmaz meg klímavédelmi javaslatokat. Kiemelték: ez a két fenntartható technológia elengedhetetlen a rezsiköltségek alacsonyan tartásához és a klímacélok teljesítéséhez.

Tóth Edina szerint a magyar kormánypárti nyomásgyakorlás, mely során többször fordultunk az EU vezetőihez, hogy vegyék számításba az atomenergia és a földgáz szerepét a zöld átmenet során, megtette hatását. „Kitartó munkánk eredménye a Bizottság mostani tervezete” – mutatott rá Tóth Edina. „A döntésnek köszönhetően fenntartható a rezsicsökkentés, miközben a nukleáris energia hozzájárul a klímacélok eléréséhez is” – emelte ki.

Gyürk András rámutatott, hogy ez volt az egyetlen lehetséges döntés a kérdésben. „A brüsszeli energiapolitika megbukott, csak a rezsiárak robbanásszerű emelkedését tudja felmutatni. A Bizottság ezért visszakozott, azonban a csata még nem ért véget. A baloldal mindent be fog vetni, hogy a saját kudarcos zöldideológiáját érvényesítve változtasson a javaslaton. Ez ellen tovább fogunk küzdeni” – hangsúlyozta a Fidesz EP-képviselője.