Energetika

Gyürk András sürgette a közös érdekű energetikai projektek megvalósítását

2015. 12. 02.

Az Ipari, Kutatási és Energiaügyi Szakbizottság 2015. december 1-jei ülésén Dominique Ristori, az Energiaügyi Főigazgatóság főigazgatója bemutatta a közös érdekű projektek második listáját. A projektek listája a közös érdekű projektek 2013 októberében elfogadott listájának aktualizált változata. A listán 108 villamos energia, 77 földgáz, 7 kőolaj és 3 intelligens hálózatokra vonatkozó projekt szerepel.

Gyürk András delegációvezető felszólalásában kiemelte, hogy számos közös érdekű projekt  jelentős késében van, és felszólította a Bizottságot, hogy segítse elő a projektek mihamarabbi megvalósítását.
Továbbá üdvözölte, hogy regionális szinten a Bizottság magas szintű munkacsoportokat hozott létre, mint például a közép-kelet és dél-kelet európai gáz összekötési munkacsoportot (Central and South Eastern Europe Gas Connectivity – CESEC High Level Group), és így van lehetősége jobban rálátni azokra a folyamatokra, amelyek akadályozzák az egységes belső piac kialakulását.
A regionális munkacsoport munkája kapcsán a képviselő azt a kérdést tette fel a főigazgatónak, hogy mi a kapcsolat a PCI lista és a regionális munkacsoportok, mint például a CESEC által összeállított gáz infrastruktúra prioritási lista között.

Az Európai Bizottság sajtóközleménye