Energetika

Gyürk András felhívta a holland EU elnökség figyelmét az iparpolitika fontosságára

2016. 01. 21.

Gyürk András, az energiaunióról szóló parlamenti jelentés néppárti felelőseként üdvözölte, hogy a holland elnökség prioritásai között szerepel az előretekintő klíma- és energiapolitika. Azonban felszólalásában kiemelte, hogy az európai ipar nemzetközi versenyképességének védelméről sem szabad megfeledkeznünk. A holland EU elnökséget az Európai Parlament plenáris vitáján Mark Rutte miniszterelnök képviselte.

A képviselő arra kérte az elnökséget, hogy a klímapolitika mellett az iparpolitikai és a kereskedelempolitikai megfontolások is szerepeljenek kellő hangsúllyal az agendáján. Jó példa lehet erre az emissziókereskedelmi rendszer folyamatban lévő reformja során a szénszivárgásnak kitett iparágak megfelelő kezelése. Vagy hosszabb távon, a határokon történő szén-dioxid-kiigazítás lehetőségének megvizsgálása. A kereskedelempolitikai döntések meghozatalakor pedig törekedni kell arra, hogy azon harmadik országokból származó termékek, amelyek csak azért versenyképesebbek az Európában előállítottaknál, mert kevésbé szigorú környezetvédelmi vagy pl. munkaerő-védelmi előírásoknak kell megfelelniük, ne tudjanak az európai piacokra betörni.

Gyürk András szerint csak a klímapolitikai, iparpolitikai és kereskedelempolitikai szempontok együttes teljesülése biztosíthatja Európa gazdasági növekedését és szolgálhatja további munkahelyek létrehozását.