Energetika

Gyürk András a Kossuth Rádiónak adott interjújában az Energiauniós javaslatot értékelte

2015. 02. 28.

Az európai energiaunióval kapcsolatos javaslatról vitáztak Brüsszelben

-És most folytatjuk a néppárti európai parlamenti képviselővel, a magyar delegációvezetővel, Gyürk Andrással. Jó reggelt kívánok!
-Jó reggelt kívánok!
-Van reális esélye ön szerint egy ilyen típusú közös piacnak?
-Ugye ezek a célok jól hangzanak, de az helyesen hangzott el a felvezetőben, hogy egy keretstratégiáról beszélünk. Így tehát inkább általánosságok kerültek megfogalmazásra, mint konkrétumok. És hát ki ne szeretne biztonságos, megfizethető és fenntartható energiát? Az ördög azonban a részletekben lesz, azokban a jogszabályokban, amelyek majd ezt a keretstratégiát követik az elkövetkező időszakban. Itt kell majd résen lenni, hogyha úgy tetszik, és képviselni nemzeti érdekeinket. Maga a cél, egy energiaunió az természetesen támogatandó. De azon múlik az, hogy miben tudjuk ezt támogatni, hogy hogyan fognak kinézni ezek a részletek, mennyiben leszünk képesek megőrizni mondjuk azokat az eredményeket, amelyeket az elmúlt időszakban elértünk itt, Magyarországon. És az elmúlt időszakban, azt lehet mondani, hogy ha gúzsba kötve is, de sikerült táncolnunk. Ennek legjobb példája talán a rezsicsökkentés. Az energiaárat példátlan módon az Európai Unióban 25%-kal csökkentettük. Ez igaz volt a gázra, az áramra és a távhőre is. Ezt meg kell védenünk. Több száz milliárd forint maradt a magyar fogyasztóknál ennek eredményeképpen. Nem tudunk elképzelni olyan energiauniót, ami ezt az eredményt kockáztatná. Ez nem lenne számunkra elfogadható.
-Nézzük…
-Az elmúlt években növeltük az ellát… Igen? Parancsoljon!
-Nézzük egy picit részletesebben ezt a stratégiát, ami ott van Brüsszel asztalán. Abból a szempontból, hogy ahogy az előbb is mondta tudósítónk, hogy amikor ez a kérdés szóba kerül, akkor mindig az ezer dolláros kérdés, hogy hogyan lehet egy adott tagállamnak kevésbé függenie a más országtól, mondjuk Oroszországtól. Csakhogy ugye általában ilyenkor mindig Magyarország kerül a terítékre. De hogyha mondjuk Németországot nézzük, akkor mondjuk Oroszország a gázimportjának a 38, az olajának a 35, a szénimportjának a 25%-át orosz forrásból biztosítja. Látja ebben a stratégiában vagy ebben az elképzelésben azt, hogy például ezt hogyan fogja megváltoztatni Németország?
-Pont ez volt az a kérdés, amit én is megemlítettem a felszólalásomban a tegnapi vitában. Európa egésze kiszolgáltatott természetesen az energia tekintetében. Több mint ötven százalékát az energia felhasználásának importálja. De Magyarország még a kiszolgáltatottak között is a legkiszolgáltatottabb, hogyha úgy tetszik, ami a gázt illeti, felhasználásunk nyolcvan százalékát importból fedezzük, és ennek túlnyomó része, többsége Oroszországból származik. Ez egy elképesztő méretű kiszolgáltatottság. Ezen változtatni kell. Én tehát azt mondta, hogy persze fontosak a szabályozók, a hálózati szabályozók, de amíg nincsenek hálózatok, addig nincsen mit szabályozni. És ma Kelet-Közép-Európában, abban a régióban, ahol mi élünk, az a helyzet, hogy a hálózaton fejleszteni kell. Ma még az infrastruktúra állapota elégtelen. Egészen egyszerűen új vezetékekre van szükség ahhoz, hogy ez a függőség csökkenjen az elkövetkezőkben, meg kell épülnie az úgynevezett észak-déli folyosónak, azért, hogy egymással is kapcsolatot tudjunk tartani, régiós országok. El kell érnünk, hogy Oroszországon túlmenően más forrásból is gázhoz jussunk. Itt több dolog is szóba kerül. Szóba kerülhet az Adriai-tenger vidéke. Ez lenne az LNG, amiről a, a cseppfolyós gáz, amiről a felvezetőben is hallottunk. De a Fekete-tengeren is új lelőhelyek vannak, és persze a Kaszpi-tenger vidéke, az azeri gáz is szóba kerülhet. Ez az úgynevezett déli folyosó. Vannak tehát lehetőségeink, ehhez azonban forrásokra van szükség és támogatásra. Egy olyan energiaunió, amely ezeket a szempontokat figyelembe veszi, azt támogatni tudunk természetesen.
-Most itt az előbb felsorolt irányokat, lehetőségeket. Van ebben az uniós, közös uniós stratégiában olyan, amit ezek közül támogatnak?
-Én bele tudom érteni ebbe a keretstratégiába ezeket a célokat. De ez azért van, mert ez a keretstratégia nagyon általános. Az, hogy ezek a célok tényleg meg is valósuljanak, ennek a keretstratégiának és az azt követő jogalkotásnak, illetve a források elosztásának köszönhetően, az a vitákon múlik. Itt kell majd nagyon határozottan képviselni a nemzeti érdekeinket az Európai Tanácsban, az Európai Parlamentben. Ezen leszünk természetesen, hogy a következő években közelebb jussunk az ellátásbiztonság erősítéséhez Magyarországon is.
-Néppárti európai parlamenti képviselőt, Gyürk Andrást hallották, a Fidesz-KDNP delegációvezetőjét.

MR1-Kossuth Rádió, 180 Perc, 2015.02.26. 07:48:59

Az interjú itt hallgatható meg.